VIDEO/ Misterele de la înmormântarea Voievodului Maramureșului

0
337

Un filmuleţ de câteva minute din timpul înmormântării Înaltpreasfinţitului (ÎPS) Justinian Chira, supranumit Voievodul Maramureșului la Mănăstirea Rohia  face furori pe Internet. Imaginile arată câteva fenomene care s-au petrecut la înmormântare, mai precis, în timp ce sicriul era coborât în groapă, fenomene pe care credincioşii s-au grăbit să le numească „minuni“, scrie Ziua Bună Maramureș.

img_1701Subiectul a ajuns în paginile ziarului național Adevărul.

img_1700Un filmuleț postat de Youtube surprinde coborârea în mormânt a sicriului cu trupul neînsuflețit al Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, ÎPS Justinian Chira, decedat pe 30 octombrie, la vârsta de 95 de ani. Filmul ar conţine, susțin autorii acestuia, cel puțin trei minuni care ar dovedi sfințenia arhiepiscopului, considerat sfânt încă din timpul vieții și supranumit „voievod al Maramureșului”, scrie la rândul său Evenimentul Zilei.


CELE 3 MINUNI

”1) A deschis ochii când era pus în groapă, 2) Zâmbea în sicriu, 3) Geamul sicriului s-a aburit pentru că respira ca unul viu, pentru că Sfinții sunt vii”, scrie și siteul ortodoxiadreaptacredinta.wordpress.com. Minunile s-au produs pe când sicriul cu trupul neînsuflețit al Înaltpresfințitului era coborât în mormântul mănăstirii maramureșene Sfânta Ana- Rohia, unde își doarme somnul de veci și Nicolae Steinhard, autorul celebrului ”Jurnal al Fericirii”.

IMAGINILE VIDEO AU FĂCUT FURORI PE INTERNET

O mulţime de internauţi sunt fascinaţi de ”minunile” care s-au petrecut la înmormântarea ÎPS Justinian Chira. Mai precis, un filmuleţ în care este prezentat momentul în care sicriul este coborât în groapă arată că are ochii deschişi, iar geamul sicriului părea că s-a aburit, comentează Adevărul.

mmUNII EXPLICĂ ȘTIINȚIFIC

”Vorbim despre o falsă mobilitate; la mişcarea mai bruscă a sicriului sau dacă a fost lăsat cu capul mai jos, dispare rigiditatea cadaverică şi pleoapele se pot mişca din cauza gravitaţiei”, explică medicul legist Nicoleta Pintican. Ea mai arată că şi zâmbetul pe care toată lumea l-a observat poate fi explicat, pe de o parte prin faptul că, în momentul îmbălsămării, chipul este ”aranjat”, iar pe de altă parte, poate fi vorba despre o grimasă în urma infarctului.

GEAMUL ABURIT

”Evoluţia corpului după deces merge spre putrefacţie. Sunt fenomene naturale. La mobilizare (mişcarea sicriului), gazele pot ieşi din corp prin oricare orificii: gură, nas sau chiar ochi. E clar că e vorba de mobilizarea cadavrului care a dus la aceste «minuni»”, justifică Nicoleta Pinctican, medicul legist. De asemenea, pentru aburirea geamului ea mai arată că este posibil să fi fost responsabilă şi diferenţa de temperatură.