VIDEO: Klaus Iohannis, nou atac la premier: Nu mai tolerez așa ceva!

0
323

Preşedintele Klaus Iohannis îl ameninţă pe premierul Victor Ponta că va răspunde pentru acuzaţiile nefondate pe care i le aduce. Premierul a afirmat că există date că oameni din anturajul preşedintelui ar avea legături cu procesatorii de lemn. Disputa dintre cei doi a pornit de la Codul silvic, transmite Digi 24.

Eu nu mă joc cu legile României. Nu a existat niciun indiciu că cineva ar fi intervenit pentru această chestiune. La mine, oricum, nu și nici la nivelul Administrației Prezidențiale. În consecință, luând act de declarațiile primului ministru de aseară, de la un post de televiziune, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informații dispunea primul-ministru, dacă ele se confirmă sau nu, dacă se confirmă să ia, evident, de urgență măsurile care se impun, dar dacă nu se confirmă, atunci primul-ministru va răspunde pentru aceste afirmații”, a declarat șeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Aeroportul Otopeni, întrebat dacă se gândeşte să îl dea în judecată pe premierul Ponta pentru calomnie, că a rugat Departamentul juridic de la Cotroceni să verifice încadrarea afirmaţiilor lui Ponta şi că nu mai tolerează aşa ceva, ca în campanie.

Încă de aseară, i-am rugat pe cei din Departamentul juridic din Administraţia Prezidenţială să verifice care este încadrarea unor astfel de afirmaţii şi cum putem să facem anumite demersuri în cazul foarte probabil în care se dovedesc a fi nesusţinute de dovezi”, a afirmat preşedintele.

El a menţionat că „este foarte gravă afirmaţia” premierului, de miercuri seară.

Dacă începem iarăşi să ne jucăm cu astfel de afirmaţii, ca în campanie, nu este bine. Şi, cum nu mai sunt în campanie, nu mai tolerez aşa ceva”, a mai spus şeful statului.

A cerut SRI să verifice de ce informații beneficia premierul

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a spus că a cerut, joi dimineaţă, directorului SRI să verifice de ce informaţii beneficia premierul Ponta despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său cu procesatori de lemn, arătând că declaraţiile sunt foarte grave şi, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, Victor Ponta trebuie să răspundă, relatează Mediafax.

Şeful statului a reacţionat, la Aeroportul Otopeni, la afirmaţia premierului Ponta de miercuri seară, dintr-o emisiune TV, când a spus că „lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriece Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis” şi că „are informaţii concrete legate de aceste întâlniri”, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în reuniunea care va analiza şi problema Codului silvic şi care a fost programată pentru luna iunie.

Mi se pare o declaraţie foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn şi lasă să să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui”, a spus şeful statului, înainte de plecarea spre Milano.

El a adăugat că acest lucru este „surprinzător şi fals”.

„Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat niciun fel de discuţii, nici cu lobby-işti sau foşti colegi din PNL”, a mai spus preşedintele.

Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţă la nivelul preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii, prin care vrea să pară interesant la televizor. Sunt mult mai grave şi vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu însemne o revenire la logica din campanie, promovată atunci de candidatul Ponta”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis a anunţat că nu a vorbit cu premierul, dar că dimineaţă a avut o discuţie cu directorul SRI şi l-a rugat oficial să analizeze cu maximă eficienţă şi seriozitate aceste afirmaţii ale premierului.

Demersul onest al unor ONG-uri, deturnat politic de PSD

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a declarat, joi dimineață, că demersul onest și bine intenționat al unor ONG-uri de a protesta pentru salvarea pădurilor este pe cale de a fi deturnat politic de PSD.

Întrebat cum comentează cererea premierului din ședinta de Guvern de a găsi o soluție juridică pentru interzicerea exportului de masă lemnoasă, pe o perioadă limitată, Iohannis a spus că Ponta i-a adus la cunoștință această intenție, dar nu a comentat-o pentru că nu este specialist în domeniu și nu poate pe moment să evalueze impactul economic.

Președintele a subliniat însă că dacă această măsură sau o altă măsură duce la salvarea pădurilor din România, atunci este de acord.

Și că tot a venit vorba de păduri, am impresia că demersul onest și bine intenționat al unor ONG-uri de a protesta pentru salvarea pădurilor este pe cale de a fi deturnat politic de PSD„, a adăugat șeful statului.