VIDEO: Hrivna ucrainiană s-a prăbuşit, iar ucrainenii golesc rafturile magazinelor

0
386

Hrivna ucrainiană s-a prăbuşit, iar ucrainenii golesc rafturile magazinelor, transmite publika.md.

Oamenii au dat năvală să cumpere produse, mai ales că multe dintre acestea s-au scumpit în doar câteva ore:

„Hrivnele au devenit doar nişte hârtii. Este ca în anii ’90, ne temem pentru viitorul nostru„. „Pe poliţe este făină doar de la un singur producător. Crupe, sare, zahar sunt doar de la un singur producător”. În scurt timp rafturile magazinelor din Ucraina s-au golit. Oamenii cumpără, în special, produse autohtone ieftine şi pe cele mai scumpe de import. Cea mai mare cerere este pentru făină, ulei, zahăr şi sare. „Oamenii se aprovizionează, în primul rând, cu produse de import. Şi asta pentru că ceea ce nu este produs în Ucraina se scumpeşte cel mai repede. Este vorba despre scutece, de exemplu, sau detergenţi. De asemenea, oamenii cumpără produse care pot fi păstrate timp îndelungat”, scrie unian.net.

Prăbuşirea hrivnei este cauzată de acţiunile speculanţilor, care au provocat un val de panică. Constatarea aparţine şefei Băncii Naţionale a Ucrainei, Valeria Gontareova.

„Nu există un motiv întemeiat pentru căderea hrivnei. Banca Naţională nu a sesizat niciunul şi, din câte înţeleg, nici conducerea ţării şi nici FMI”, a spus şefa Băncii Naţionale a Ucrainei, Valeria Gontareova.

Miercuri, Banca Naţională a Ucrainei a decis să limiteze tranzacţiile internaţionale în valută. Ulterior, după ce premierul de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a criticat decizia, aceasta a fost anulată.

Zilele următoare Rada Supremă de la Kiev urmează să se întrunească într-o şedinţă de urgenţă pentru a stabiliza situaţia financiară din ţară. Cursul oficial este de 30,01 de hrivne pentru un dolar.

De la începutul anului, moneda ucraineană s-a depreciat de aproape două ori faţă de dolar.