spot_img
1.1 C
București
vineri, decembrie 8, 2023
AcasăAnalizeVIDEO: Dan Dungaciu: Asasinii lui Boris Nemțov ar putea fi oameni care...

VIDEO: Dan Dungaciu: Asasinii lui Boris Nemțov ar putea fi oameni care vor schimbarea lui Vladimir Putin

-

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a vorbit la Digi24 despre ipotezele privind asasinarea opozantului rus Boris Nemțov. Una dintre ele este aceea că asasinii sunt din afara Federației Ruse – susținută de Vladimir Putin -, iar o alta este că vinovații ar fi oameni din jurul președintelui rus, dar care doresc o schimbare de regim la Kremlin.

El a arătat că Boris Nemțov și alți politicieni din generația sa aveau mai mulți simpatizanți în afara Federației Ruse decât în țară, unde se situau la nivelul de susținere de 4-6%.

Dacă spunem că Nemţov era un inamic al lui Putin şi că Putin se temea de el, am impresia că e exagerare. Dacă eşti duşmanul lui Putin, probabil că nu e cel mai bun lucru să te plimbi singur pe străzile Moscovei la miezul nopții”, crede Dan Dungaciu.

El crede, în schimb, că acest asasinat îi creează mai multe probleme lui Vladimir Putin.

Cred că acest opozant a devenit mai important după moartea sa. Rolul său în politica rusă era aproape insignifiant (…) Dacă plecăm de la premisa că Boris Nemțov nu era important pentru viața politică internă a Federației Ruse, el dădea bine în Occident”, spune el.

Și problema lui Vladimir Putin rămâne cine a făcut de fapt acest lucru. Toată simbolistica asta, apropierea de Kremlin, modul cum a fost executată operaţiunea, faptul că e dificil să găseşti măcar urme din potenţialii asasini, faptul că s-a făcut fără ca serviciile secrete rusești să ştie sau să poată să împiedice un asemenea act. Probabil că-i sugerează domnului Putin idei care să fie terifiante pentru el”, spune profesorul.

El a arătat că, mergând pe această ipoteză, asasinul ar putea fi aproape de președintele rus – o grupare din jurul puterii, dar care nu-i e favorabilă lui Vladimir Putin.

Numai ea ar fi putut să dea o lovitură lângă Kremlin, cu atâta eficacitate – o grupare care nu e favorabilă lui Putin şi care acum se gândeşte la schimbarea de putere la Kremlin”, a spus Dan Dungaciu.

Am senzația că există oameni în jurul lui Vladimir Putin care își dau seama că, pe măsură ce se accentuează această confruntare cu Occidentul, va fi foarte greu să dai înapoi”, a mai spus el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img