spot_img
22 C
București
miercuri, iulie 24, 2024
AcasăExterneVIDEO: "Cum să cumperi un politician" în Anglia: Cazurile a doi foști...

VIDEO: „Cum să cumperi un politician” în Anglia: Cazurile a doi foști miniștri de externe

-

Scandal politico-financiar în Marea Britanie. Doi parlamentari, foşti miniştri de Externe, s-au oferit să-şi folosească influenţa in schimbul banilor. Beneficiară ar fi fost o companie chineză. Totul a fost filmat cu o camera ascunsă, transmit Știrile TVR.

Investigaţia a fost realizată de jurnalişti de la Telegraph şi Channel 4. Ei pretindeau că reprezintă o companie fictivă din China. Au contactat 12 deputaţi britanici. Şase nu au răspuns, iar unul a spus că nu e de vânzare. Conservatorul Malcom Rifkind si laburistul Jack Straw, foşti miniştri de Externe, au căzut în capcană şi s-au oferit să-şi folosească influenţa în favoarea societăţii private.
Totul a devenit public sub titlul „Cum să cumperi un politician”. Filmuleţul se referă la sfaturi, influenţă şi putere pe bani.
La una din întâlniri, Jack Straw s-ar fi lăudat că şi-ar fi folosit influenţa pentru a schimba reglementarile Uniunii Europene în favoarea unei firme. Contra a 60.000 de lire sterline pe an. Şi Malcom Rifkind părea sigur că poate aranja întâlniri cu orice ambasador britanic din lume.
Cei doi politicieni au susţinut că afirmaţiile lor au fost scoase din context şi că au avut doar discuţii preliminare cu falşii oameni de afaceri. Conservatorii l-au suspendat pe Rifkind, care prezidă şi comisia parlamentară pentru supravegherea serviciilor secrete. Straw s-a autosuspendat de la laburişti.
Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost şi el implicat într-o situaţie similară, fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă în scandalul anchetei sub acoperire, realizata de un jurnalist de la Sunday Times în 2011.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img