VIDEO/ Cetățean ridicat de Poliție pentru că filma Catedrala din Oradea

0
272

Un cetățean a fost ridicat de doi poliţişti din Oradea, pentru că a îndrăznit să filmeze Catedrala din centrul Civic, cea ale cărei trepte sunt prevăzute cu instalaţii de încălzire în pardoseală.

Filmuleţul redă felul în care un bărbat ripostează surescitat poliţiştilor, spunând că are dreptul să filmeze deoarece se află într-un spaţiu public, ba chiar pe domeniu public, pe trotuarul din faţa Catedralei. „Sunt pe domeniul public şi nu-mi interziceţi să filmez. Vă întreb, ca poliţişti, este acesta domeniu public?”, îi întreabă bărbatul pe oamenii legii, în timp ce un preot în sutană, brunet, cu barbă şi părul strâns în coadă, urmăreşte scena.Răspunsul unuia dintre agenţi este năucitor, respectivul susţinând, nici mai mult, nici mai puţin, decât că trotuarul ar aparţine Bisericii. „Este gard, trotuarul este delimitat cu gard, este proprietatea Bisericii”, se aude vocea poliţistului echipat în uniformă de intervenţie, bleumarin, în timp ce un coleg îl legitima pe „recalcitrant”, scrie Bihoreanul.

„Am fost arestaţi, am fost retinuţi împotriva voinţei noatre, control corporal fără să fim de acord, mi s-au luat telefoanele, am fost duşi la poliţia din Oradea. Popa nu a venit, la comanda lui Ninjea (n.r. – preotului) poliţia a percutat. A venit comandantul poliţiei şi a cerut scuze. Poliţia din Oradea…abuz, biserica este publică, trotuarul public”, a scris „eroul” filmuleţului.

Contactat de BIHOREANUL, bărbatul a povestit că este un fel de cineast amator, iar în Oradea s-a aflat pe 5 mai, data incidentului, împreună cu alţi patru amici, pentru a realiza „un documentar” pe tema „BOR încalcă Constituţia Română şi Drepturile Omului”, fără a fi de acord, însă, să dezvăluie unde urma să fie difuzat acesta, ci doar că echipa sa era formată din cinci persoane şi avea trei camere de filmare.

Bărbatul susţine că nu a intrat în Catedrala din Centrul Civic, iar la un moment dat un „popă” a chemat Poliţia, la faţa locului sosind cei doi agenţi, dintre care unul i-a cerut actele, iar celălalt i-a „predicat” despre trotuarul Bisericii. Ulterior, spune Geană, a fost dus cu un Logan la sediul Poliţiei, fără a putea spune dacă la cel din Parcul Traian, al Poliţiei Judeţene, sau în Calea Aradului, la Poliţia Municipală. Cert este, zice el, că „nu am intrat în clădire”, deoarece „comandantul”, pe care l-a descris a fi „un burtos”, a spus că subalternii lui „au înţeles greşit”, şi-a cerut scuze şi a dispus să fie dus înapoi de unde fusese ridicat, cu aceeaşi maşină.

Geană afirmă că este proprietarul unui mic studio de producţie media, iar ceea ce a făcut se numeşte „pamflet cu antrenare civică”, fiind un fel de „spaima golanilor” deoarece ia în derâdere diverse instituţii „care nu îşi fac treaba corect”.