Suntem a doua cea mai rece ţară din lume şi unde ninge cel mai mult”, a spus David Phillips, climatolog la Environment Canada. „Deseori avem valuri de frig şi viscole, dar nu vorbim des despre căldură ca aceasta. Dubai este mai răcoros decât ce trăim acum”.
Poliţia din British Columbia a intervenit, începând de luni, în cazul a aproximativ 70 de decese subite, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre vârstnici. Autorităţile au spus că valul de căldură a fost un factor important relatează BBC preluat de News.ro.
Marţi, Canada a înregistrat, pentru a treia zi consecutiv, cea mai ridicată temperatură din toate timpurile: 49,5C, în Lytton (British Columbia).
Înainte de această săptămână, în Canada temperatura nu a trecut vreodată de 45 de grade Celsius.
Autorităţile i-au îndemnat pe oameni să îşi verifice vecinii, membrii familiei şi vârstnicii pe care îi cunosc. „Această vreme poate fi fatală pentru membrii vulnerabili ai comunităţii”, a spus un reprezentant la poliţiei canadiene din Vancouver.
Potrivit poliţiei, căldura este considerată factor important în 69 de decese în suburbiile Burnaby şi Surrey ale oraşului Vancouver.
În oraşul Lytton, a fost „insuportabil” pentru oameni să îşi părăsească locuinţele, potrivit unor localnici.
Agenţia guvernamentală de mediu a emis alerte pentru provinciile British Columbia şi Alberta, dar şi în regiuni din Saskatchewan, Northwest Territories şi Yukon.
„Suntem a doua cea mai rece ţară din lume şi unde ninge cel mai mult”, a spus David Phillips, climatolog la Environment Canada. „Deseori avem valuri de frig şi viscole, dar nu vorbim des despre căldură ca aceasta. Dubai este mai răcoros decât ce trăim acum”.
Valul de căldură s-a simţit şi în nordul SUA. În oraşele Portland şi Seattle, temperaturile au ajuns la un nivel record de când au început măsurătorile, în anii 1940. Portland a înregistrat 46,1C şi Seattle, 42,2C, potrivit Serviciului Naţional Meteorologic.
Experţii spun că schimbarea climei este aşteptat să crească frecvenţa fenomenelor meteorologice extreme. În ultimii 130 de ani, de când au început măsurătorile la nivel global, temperatura medie la suprafaţa pământului a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius. cea mai mare creştere a fost înregistrată în ultimele patru decenii.