Grupul de lucru pentru minorităţile tradiţionale, comunităţile naţionale şi limbile care funcţionează în cadrul Parlamentului European s-a reorganizat, iar în funcţia de preşedinte al acestuia a fost ales europarlamentarul UDMR Loránt Vincze, în timp ce funcţia de preşedinte de onoare va fi ocupată de europarlamentarul Fidesz Kinga Gál, a relatat biroul de presă al lui Vincze Loránt, printr-un comunicat transmis miercuri agenţiei ungare de presă MTI.
Potrivit acestuia, continuarea sarcinilor singurului grup de lucru al UE care se ocupă de problemele minorităţilor şi care are o istorie de peste patruzeci de ani a fost susţinută de aproape patruzeci de europarlamentari din toate grupurile politice ale PE. Europarlamentarii UDMR participă activ la lucrările grupului de lucru din 2007, de la aderarea României la UE, subliniază comunicatul.
Biroul de presă al lui europarlamentarului UDMR Loránt Vincze a relatat, totodată, că europarlamentarul Fidesz Kinga Gál, vicepreşedintele grupului parlamentar Patrioţi pentru Europa din cadrul PE participă de două decenii la lucrările grupului de lucru şi a fost ales preşedinte de onoare la propunerea lui Loránt Vincze.
În comunicatul de la Bruxelles, Loránt Vincze a subliniat că sprijinul la scară largă obţinut de grupul de lucru pentru minorităţi din Parlamentul European este dovada faptului că printre vechii şi noii europarlamentari există multe persoane care consideră că este important ca Uniunea Europeană să se ocupe de minorităţile naţionale şi lingvistice autohtone, şi să creeze legi care să le protejeze pe acestea.
Loránt Vincze, care deţine şi funcţia de preşedinte al Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene (FUEN), şi-a exprimat speranţa că în urma experienţei sale internaţionale în domeniul protejării minorităţilor, respectiv a reţelei de contacte pe care şi-a format-o în legătură cu iniţiativa cetăţenească europeană numită Minority SafePack va putea face ca munca grupului de lucru să fie şi mai eficientă.
„Dialogul european a condus la experienţe utile şi face argumentele noastre mai puternice, deoarece este în interesul maghiarilor din România ca Europa să acorde atenţie minorităţilor autohtone şi să le asigure protecţie juridică şi sprijin, iar eu voi continua să lucrez pentru asta”, a adăugat noul preşedinte al grupului de lucru pentru minorităţi, citat de comunicat.
„Grupul de lucru pentru minorităţile naţionale reprezintă, pentru mine, o chestiune de suflet, iar eu sunt, acum, cel mai vechi membru al acestuia”, a decarat Kinga Gál, într-un comunicat transmis MTI, reamintind, de asemenea, că din 2004 se află la conducerea grupului de lucru.
Politicianul a atras atenţia asupra faptului că „în ciuda multor promisiuni şi texte care sunau bine”, minorităţile naţionale şi lingvistice tradiţionale ale Europei nu beneficiază nici acum de o protecţie adecvată în cadrul Uniunii Europene. Grupul de lucru creează o oportunitate ca protejarea comunităţilor maghiare de peste graniţele Ungariei să rămână pe agenda instituţiilor europene, a subliniat Kinga Gál.
„Este o onoare că pot continua să protejez interesele ca preşedinte de onoare, drept recunoaştere a activităţilor mele ca preşedinte din ultimii douăzeci de ani”, a mai adăugat aceasta.