spot_img
36.4 C
București
duminică, iulie 14, 2024
AcasăAnalizeVicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Gabriela Horga,...

Vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Gabriela Horga, anunță că vor fi instituite mai multe măsuri de simplificare a sarcinilor administrative pentru mediul de afaceri și pentru cetățeni

-

Vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, Gabriela Horga, deputat PNL de Giurgiu, a anunţat că vor fi instituite mai multe măsuri de simplificare a sarcinilor administrative pentru mediul de afaceri și pentru cetățeni.

- Reclama -

Observ că susțineți simplificarea sarcinilor administrative pentru mediul de afaceri și pentru cetățeni. Îmi puteți spune ce demersuri ați susținut în acest sens?

- Advertisement -

Camera Deputaților a aprobat, recent,  proiectele de lege pentru aprobarea celor două ordonanțe de urgență care reglementează măsurile pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Am căutat, în cadrul dezbaterilor din comisia de buget, cele mai bune soluții pentru accesarea cât mai rapidă a fondurilor, eliminând barierele birocratice.

- Advertisement -

Comisia de buget a aprobat amendamentele pe care eu, împreună cu alți colegi din PNL, le-am depus la cele două ordonanțe de urgență. Toate amendamentele făcute au primit votul plenului în cadrul dezbaterilor. 

Îmi puteți enumera câteva soluții pe care le-ați luat în scopul de a reduce barierele birocratice? 

Am propus eliminarea necesității avizului Ministerului investițiilor și proiectelor europene (MIPE) pentru proiectele din cadrul PNRR. Nu este cazul să fie solicitate avize care ar avea ca efect ținerea beneficiarilor de proiecte la ușa și voința ministerului. 

Obligația obținerii avizul conform eliberat de ministerul investițiilor și proiectelor europene presupunea prea multă birocrație și risc de politizare. Vorbim de ani de zile despre descentralizare și debirocratizare și este cazul să nu mai încărcam autoritățile care implementează proiecte și reforme cu avize suplimentare, cu termene de eliberare ale acestor avize, timp în care proiectele stau pe loc. 

Care este contribuția dumneavoastră în sensul de a susține dezvoltarea comunităților locale în procedura de accesare a fondurilor europene prin PNRR?

Am inclus în implementarea proiectelor, așa cum spune și Regulamentul European al Mecanismului de Redresare și Reziliență, și autoritățile locale și județene care vor gestiona proiectele sau cele care sunt responsabile de implementarea componentelor aferente reformelor, precum și partenerii sociali.

Am mai propus, printre altele, și o modificare referitoare la definerea proiectelor mature, astfel încât să poată fi incluse inclusiv cele care se află deja în implementare sau în diverse stadii ale procedurilor de achiziție, dacă sunt considerate eligibile. Tocmai aceasta este definiția proiectului matur conform Regulamentului. 

Obiectivul este ca proiectele mature, care sunt deja începute sau in diverse stadii ale achizițiilor, să poată fi finanțate de la buget și apoi să fie incluse spre decontare din fonduri europene. În acest fel, asigurăm decontarea cât mai multor proiecte.

Care sunt principalele efecte și de ce sunt importante aceste amendamente?

Orașe precum Cluj-Napoca ori Oradea arată că standardele de viață occidentale, pentru care românii au plecat cu milioanele din țară, sunt posibile în interiorul granițelor. 

Un element esențial al dezvoltării orașelor conduse de PNL este accesarea fondurilor europene. Ilie Bolojan a explicat, pe vremea când era primarul orașului Oradea, că la fiecare 100 de euro investiți, 70 de euro provind din fonduri europene.Modelul lor de dezvoltare e aplicat deja cu succes și de alte administrații liberale care demonstrează că o „contagiune” a bunei-guvernări este posibilă.

Amendamentele pe care noi le-am depus au tocmai acest scop: să dezvoltăm întreaga țară, cu fonduri europene, după modelul administrațiilor liberale de succes.Pentru a atinge acest obiectiv, am ținut seama de propunerile celor care lucrează în administrația locală.Prin aceste amendamente, creștem șansele  României de a accesa rapid și integral fondurile din PNRR!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img