Vicepreședintele CE: Transferurile de date către SUA pot continua, în pofida deciziei CEJ în cazul Facebook

0
255

Transferurile de date personale între companii pot continua între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, în pofida deciziei de marți prin care Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a invalidat cadrul juridic al acestor transferuri, a estimat vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, transmite AFP, conform Agerpres.

Decizia CEJ ‘confirmă abordarea Comisiei’ Europene, care negociază cu Washingtonul noi reguli care să asigure o mai bună protecție pentru europeni decât cadrul actual, cunoscut sub denumirea de ‘Safe Harbour’, a declarat Frans Timmermans, într-o conferință de presă la sediul din Strasbourg al Parlamentului European.

‘Între timp însă, transferurile de date între companii pot continua pe baza altor mecanisme pentru transferurile internaționale de date personale, disponibile în legislația europeană privind protecția datelor’, a subliniat vicepreședintele executivului comunitar.

În așteptarea renegocierii cadrului ‘Safe Harbour’, Comisia va prezenta ‘liniile directoare’ pentru ‘autoritățile naționale responsabile cu protecția datelor’, pentru a evita ‘un mozaic de decizii naționale care ar merge în toate direcțiile’ după decizia Curții, a anunțat Frans Timmermans.

CEJ a invalidat, marți, cadrul juridic care acoperă transferul de date personale în scopuri comerciale din UE către SUA, într-un caz în care este implicat compania Facebook. Instanța europeană i-a dat astfel dreptate cetățeanului austriac Max Schrems, utilizator de Facebook și care a contestat o decizie din anul 2000 a Comisiei Europene. Executivul UE estimase că SUA asigură un ‘nivel de protecție adecvat’ datelor cu caracter personal transferate peste Atlantic.

Mii de companii sunt vizate de decizia CEJ, care obligă UE și SUA să acopere rapid acest nou vid juridic. Datele personale în chestiune înglobează toate informațiile care permit identificarea unui individ, în mod direct (nume, prenume, fotografie sau amprentă) sau indirect (număr de asigurări sociale sau chiar numărul de client).