Vești bune pentru românii din UK/ The Telegraph: Toți cetățenii Uniunii Europene pot rămâne în Regatul Unit după Brexit

0
2348

Toate persoanele rezidente în Marea Britanie care sunt cetăţeni ai altor state ale Uniunii Europene vor putea rămâne în ţară după Brexit, anunţă sâmbătă cotidianul The Telegraph, preluat de AFP. Publicaţia britanică citează surse guvernamentale.

uvernul de la Londra a refuzat până acum să garanteze public posibilitatea rămânerii în țară a cetățenilor europeni după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, notează AFP, în timp ce The Telegraph arată că 5 din 6 cetăţeni ai Uniunii Europene care se află acum în Marea Britanie nu ar putea să fie deportaţi în mod legal.

Mai mult de 80 la sută din cei 3,6 milioane de europeni care trăiesc acum în Marea Britanie vor avea drept de rezidență permanentă în momentul în Marea Britanie părăsește efectivUniunea Europeană, la începutul anului 2019, arată publicaţia britanică, care citează un studiu oficial.

Restul cetăţenilor rezidenţi, membri ai unor state UE – mai mult de 600.000 de persoane –  vor putea beneficia de dreptul de a rămâne permanent, primind un fel de derogare. Această politică s-ar putea dovedi controversată, comentează The Telegraph.

Prim ministrul britanic, Theresa May, a refuzat să garanteze public  drepturile cetățenilor UE care trăiesc în prezent în Marea Britanie, explicând că Guvernul nu trebuie să-şi dezvăluie intenţiile  înaintea negocierilor  privind Brexit-ul, care vor începe atunci când va declanșează Articolul 50, în primăvara anul viitor, mai notează publicaţia britanică.

(w500) Theresa Ma