spot_img
14.6 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalize”Vestele galbene” în noaptea de Anul Nou

”Vestele galbene” în noaptea de Anul Nou

-

Protestatarii promit să se mobilizeze sâmbătă şi, în plus, în noaptea de anul nou. Unde? Exact în locul în care toţi parizienii obişnuiesc să înceapă un nou an – pe Champs Elysées. Ultimele manifestaţii nu au mai strâns însă la fel de mulţi protestatari, rămâne de văzut câţi vor veni pentru cel de- al 7-lea act – a şaptea săptămână consecutivă de proteste, transmite RFI.

Menţinerea unei presiuni asupra guvernului în timpul sărbătorilor de sfârşit de an, acesta este obiectivul membrilor mişcării «Vestele galbene». Astfel că au lansat un apel la noi proteste, nu doar pentru ultima sâmbătă din 2018 dar şi pentru noaptea dintre ani, luni spre marţi.

- Advertisement -

« Rămânem mobilizaţi chiar dacă guvernul a îndepărtat protestatarii din intersecţiile ori din punctele de taxare a autostrăzilor », declară unul dintre reprezentanţii mişcării.

Noi manifestaţii vor avea loc sâmbătă, pentru a 7-a săptămână, la Paris, Lyon, Nantes, Toulouse, Bordeaux.

- Advertisement -

De altfel în Bordeaux primăria a anunţat că pe final de an, de sâmbătă mai exact, rămân închise mai multe instituţii publice – biblioteci, muzee, Teatrul şi Opera de aici dar şi grădinile publice. Pentru Toulouse, manifestaţii spun că vor să  blocheze sâmbătă centrul oraşului.

Iar pentru noaptea de anul nou, «Vestele galbene» vor să boicoteze petrecerea tradiţională de pe Champs Elysées, pentru a “continua lupta într-o manieră festivă”, după cum scrie pe unul din grupurile Facebook a acestei mişcări şi care reuneşte mai multe mii de persoane.

Primăria Paris a precizat că festivităţile prevăzute pentru această noapte dintre ani vor fi menţinute în ciuda apelului la boicot – un spectacol de lumini şi sunet precum şi tradiţionalul foc de artificii.

Potrivitul guvernului, mobilizarea «Vestelor galbene» a cunoscut o diminuare importantă în ultimele două săptămâni – de la 66.000 de manifestanţi în urmă cu două săptămâni la 38.000 săptămâna trecută.

Protestatarii spun că pentru noaptea dintre ani vor să fie mobilizaţi de-a lungul Franţei, « nu prin acţiuni de blocaj dar pentru a arăta că odată cu noul an, manifestaţiile vor continua », susţine unul dintre responsabilii acestei mişcări din regiunea Toulouse.

Măsurile anunţate până acum de preşedintele Emmanuel Macron sunt insuficiente, afirmă cea care se află la originea mişcării, Priscillia Ludosky. Femeia, în vârstă de 33 de ani a cerut explicaţii guvernului despre cum este stabilit preţul la carburant iar apoi a lansat şi o petiţie în acest sens.

Ea spune că taxele reprezintă o bună parte din preţul carburantului astfel că a dorit să afle unde merg aceşti bani: ce se finanţează cu ei, de ce sunt atât de multe taxe şi de ce sunt atât de mari. Preţul petrolului nu reprezintă nici pe departe majoritatea preţului la pompă, 60% sunt taxe. Guvernul este cel care decide asupra acestor taxe.

A man holds a flare during a demonstration of Yellow Vests (Gilets jaunes) against the rising of the fuel and oil prices on November 17, 2018 in Bordeaux, southwestern France. – Thousands of drivers blocked roads across France in a „yellow vest” movement against high fuel prices which has mushroomed into a widespread protest against stagnant spending power under President Emmanuel Macron. (Photo by NICOLAS TUCAT / AFP)

Ulterior, petiţia a fost transformată într-o mişcare protest. Deşi taxa pe carbon a fost anulată – cea care a determinat cresterea preţului la carburant, numărul revendicărilor a tot crescut, cerându-se în special o scădere a taxelor ce se regăsesc în produsele de primă necesitate – energie, transporturi, produse alimentare, cele din sectorul imobiliar.

Pe de altă parte, ministerul Economiei anunţă că este menţinută data de 9 ianuarie ca primă zi de solduri. Mulţi comercianţi au cerut ca această zi să fie mutată, pentru a-şi recupera pierderile, înregistrate ca urmare a manifestaţiilor – multe magazine au fost nevoite să rămână închise în plin sezon de Crăciun, de teamă să nu fie vandalizate de protestatari.

Unii comercianţi au pierdut chiar şi 50% din cifra anuală de afaceri, în cele 6 săptămâni de proteste. În medie, pentru întreg sectorul, pierderea este de 25% din cifra de afaceri, afirma săptămâna trecută un secretar de stat din Ministerul Economiei.

Iar pentru un alt sector important în Franţa, cel al restaurantelor şi hotelurilor – pierderea este de 250 de milioane de euro, după cum au calculat federaţiile din domeniu. În plus sunt mulţi salariaţi au fost trimişi în şomaj tehnic, odată ce rezervările au fost anulate, ca urmare a scenelor de „război” din Paris şi alte oraşe ale Franţei.

Cât pentru celebrul cabaret din Montmatre, Moulin Rouge – spectacolul de Anul Nou are loc cu casa închisă, toate cele 700 de locuri au fost vândute, la preţuri cuprinse între 500 şi 1.000 de euro.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img