spot_img
-1 C
București
marți, noiembrie 19, 2024
AcasăEconomieVESTE MARE PENTRU CEI CU BANI ÎN CIPRU: Nicosia va ridica toate...

VESTE MARE PENTRU CEI CU BANI ÎN CIPRU: Nicosia va ridica toate restricțiile asupra mișcărilor de capital

-

- Reclama -

Toate restricțiile impuse la transferarea banilor în afara Ciprului vor fi eliminate luni, 6 aprilie, a afirmat vineri președintele Nicos Anastasiades, transmite AP, relatează Agerpres.

- Reclama -

Renunțarea la regimul impus mișcărilor de capital în urmă cu doi ani, în schimbul pachetului de asistență financiară, arată restabilirea deplină a încrederii în sectorul bancar cipriot, a explicat șeful statului cipriot. De asemenea, Nicos Anastasiades a anunțat proiecte de dezvoltare de peste 300 milioane de euro menite să stimuleze creșterea economiei țării.

- Advertisement -

În ianuarie, autoritățile de la Nicosia au renunțat la toate restricțiile impuse tranzacțiilor realizate de băncile străine. Astfel, s-a renunțat la impunerea unei limite la sumele de bani transferate în străinătate fără aprobarea prealabilă a Băncii Centrale a Ciprului, limită stabilită la două milioane de euro (2,36 milioane de dolari).

De asemenea, au fost ridicate restricțiile de capital impuse cetățenilor. Persoanele fizice pot transfera în afara țării până la 20.000 euro (23.600 dolari) pe lună, față de limita de 10.000 de euro stabilită anterior.

- Advertisement -

Și suma de bani care poate fi scoasă în afara țării de persoanele fizice a fost majorată la 10.000 euro (11.800 dolari), față de 6.000 de euro anterior.

În luna martie 2013, Cipru a luat o decizie fără precedent în zona euro, aceea de a impune restricții asupra mișcărilor de capital. Scopul acestei măsuri a fost acela de a se evita retragerea banilor deponenților, după ce aceștia au fost obligați să participe cu fondurile proprii la recapitalizarea primei bănci, iar cea de-a doua mare bancă din țară a fost închisă. Printre aceste restricții s-a aflat și interdicția impusă cetățenilor de a retrage de la ATM-uri mai mult de 300 de euro pe zi, iar în cazul companiilor limita a fost de 500 de euro pe zi.

După negocieri îndelungate, reprezentanții FMI, CE și BCE au acceptat, la finele lunii martie 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creșteri de impozite, privatizări etc.) și al restructurării drastice a sectorului său financiar.

Ciprul a devenit, astfel, a cincea țară dintre cele 17 state ale zonei euro care beneficiază de asistență financiară internațională, după Grecia, Irlanda, Portugalia și Spania.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img