Verișoara prefectului lui Grindă le-a pus gând rău nou născuților pe modelul Maternitatea Giulești

0
64

Managerul interimar al Spitalului Județean Focșani, stomatologul de la Păunești, Elena Codruța Neagu, verișoară a prefectului PNL-ist (fost PDL-ist) Gheorghiță Berbece, lasă nou născuții din Secția de Neonatologie a spitalului județean fară incubatoare noi. Practic, aceasta a refuzat să plătească achiziția a zece incubatoare moderne noi, contractate de fosta conducere prin acordul cadru nr. 18772 din 21 octombrie 2019, cu o valabilitate de doi ani, scrie Monitorul de Vrancea.

DEZVĂLUIRILE DIN MONITORUL DE VRANCEA:

Vorbim despre incubatoare pentru nou născuți, vitale pentru primele clipe din viață fiecărui bebeluș. Numai că, venind Covid-19 și schimbându-se conducerea Spitalului prin internarea forțată a managerului Constantin Mîndrilă, Codruța nu a înțeles nimic din ceea ce i s-a prezentat ca și urgențe manageriale. Așa se face că nici nu a băgat în seamă adresa prin care firma Gema Equipments SRL, cea care a câștigat această licitația, a solicitat plata celor 10 incubatoare și informează că acestea sunt în custodia firmei din luna aprilie 2020. ,,Conform prevederilor din contractul subsecvent, până la data de 30.06.2020 avem obligația de a livra ,,Incubator Inchis”- 10 bucăți. Prin prezenta vă aducem la cunoștință că, încă din luna aprilie 2020 societatea noastră are în stoc, gata de livrare, produsele mai sus menționate”, se arată în adresa societății mai sus menționate, care solicită verișoarei manager un punct de vedere referitor la menținerea termenului de livrare, sau prelungirea contractului subsecvent. Ce a făcut Codruța? Nimic! Printr-o acțiune de imagine a promis celor din Secția de Neonatologie că va rezolva problema incubatoarelor….. Medicii au luat de bun ceea ce le-a promis Codruța și au întocmit solicitări cu explicații și cu note de fundamentare, solicitate de aceasta. Inclusiv serviciul de achiziții a explicat în amănunt că aceste incubatoare sunt ajunse la furnizor și doar trebuie să fie achitate pentru ca furnizorul să le instaleaze imediat. Când cei implicați sperau că s-a înțeles de către conducerea PNL a spitalului cum stau lucrurile, Codruța verișoara prefectului Berbece, în înțelepciunea sa, a trimis toată documentația înapoi la Secția Neonatologie, deși achiziția incubatoarelor nu este atributul medicilor. Sau, poate că verișoara Codruța crede că medicii sunt cei care trebuie să aducă bani de acasă și să plătească aparatura necesară, vitală pentru funcționarea secției.

Incubatoarele existente pun în pericol viața nou născuților

În acest context, șefa Secției de Neonatologie, medicul Anca Andrei i-a remis Codruței o Notă de informare în care arată că blocarea achiziției celor 10 incubatoare pune în pericol activitatea în această secție și că există riscul iminent al unui incident major de tipul celui de la Maternitatea Giulești, deoarece incubatoarele existente au o vechime de 8-10 ani și au un număr de ore de funcționare cu mult mai mare decât cel recomandat de producător. Mai mult, medicul mai sus menționat susține negru pe alb că un incubatoar era să ia foc cu tot cu un nou născut în interior. ,,Revin cu o informare privind starea precară a incubatoarelor din secția neonatologie și necesitatea de achiziție a unora noi de urgență, susținută de ultimul incident din data de 17.06.2020, când un nou născut prematur s-a supraîncălzit în incubator, dezvoltând tahicardie malignă fiindu-i pusă viața în pericol”,se arată în tota de informare. Nici această informare nu a impresionat-o pe verișoara manager, context în care medicii din această secție au apelat la directorul medical Gabriel Negoiță care, susțin sursele noastre, i-a trimis la plimbare spunându-le ,,să vă pară bine că vă luați salariile. Ce vă mai trebuie?”.Și toate astea, susțin aceleași surse, în condițiile în care achiziția celor 10 incubatoare se putea face cu finanțare din surse proprii sau, cu puțin efort, cu o finanțare de la Ministerul Sănătății. Însă se pare că managera Codruța are alte priorități și anume este studentă la medicină, face un curs de managementul calității, dar și gărzi la Stomatologie la Unitatea de Primiri Urgențe. De unde să mai rămână energie și pentru treburile reale ale spitalului?…