Prin vizita sa de trei zile în Ungaria, papa Francisc doreşte să pună în evidenţă consolidarea fraternităţii europene şi să mulţumească Bisericii Catolice Ungare pentru că a contribuit la trecerea în siguranţă a peste patru milioane de persoane din Ucraina prin Ungaria – a declarat secretarul de stat al Sfântului Scaun, Pietro Parolin, cu puţin timp înainte de plecarea papei Francisc spre Ungaria.
Într-un interviu acordat portalului Vatican News, Parolin a subliniat că, deşi vizita papei a fost planificată de mult timp, prin urmare nu este motivată în primul rând de situaţia actuală, îngrijorarea privind războiul din Ucraina îl determină pe papă să pună accentul pe angajamentul său pentru pace.
“Sunt sigur că nu va fi ratată nicio ocazie în timpul vizitei sale în care va putea propaga pacea” – a spus el.
Pietro Parolin a lăudat “credinţa vie a Ungariei”, evidenţiind mai multe personalităţi bisericeşti maghiare, printre care cardinalul József Mindszenty.
“Aşa cum ne-a reamintit papa Francisc, nu trăim doar vremuri în schimbare, suntem martorii unei schimbări de epocă” – a spus el, subliniind că noile provocări ale noilor vremuri afectează şi clerul.
Secretarul de stat a avertizat că, “după pericolele comunismului”, credincioşii – în special tinerii – sunt ameninţaţi de noi provocări “aparent inofensive”, citând ca exemplu societatea de consum şi materialismul.
El a mai declarat: vizita papei Francisc va fi o împlinire a promisiunii de a reveni în capitala ungară, promisiune făcută la Congresul Euharistic Internaţional de la Budapesta, în septembrie 2021.
Pietro Parolin a precizat: capul bisericii catolice va vizita doar Budapesta, pentru a putea participa la cât mai multe întâlniri în acest oraş, care îşi sărbătoreşte anul acesta cea de-a 150-a aniversare, fără a fi nevoit să petreacă timp cu călătoriile.
Referindu-se la refugiaţii din Ucraina, secretarul de stat a subliniat că, deşi în Ungaria au rămas doar aproximativ 35 000 dintre refugiaţi, Biserica Catolică Ungară – în primul rând prin intermediul organizaţiei umanitare Caritasul Catolic şi cu ajutorul guvernului – a făcut tot ce a putut pentru refugiaţi, inclusiv pentru protecţia femeilor şi copiilor.
El a evidenţiat faptul că peste 8 milioane de refugiaţi ucraineni au intrat deja pe teritoriul Uniunii Europene, confruntând Europa cu o criză a refugiaţilor nemaiîntâlnită după cel de-al Doilea Război Mondial.