Varșovia, Praga, Budapesta și Bratislava vor să acceseze direct fonduri europene în scandalul tăierii fondurilor de coeziune: Varșovia a accesat fonduri de 4 miliarde USD din 2014

0
124
Processed with VSCO with a5 preset

Primarii unor oraşe europene ale căror ţări sunt în conflict cu Bruxellesul ar putea căuta căi de a accesa fonduri europene direct, a declarat marţi primarul capitalei Poloniei, Varşovia, relatează Reuters.

CITIȚI ȘI: România, grav afectată de posibila tăiere a fondurilor europene de coeziune dorită de Germania, Suedia, Austria, Finlanda și Olanda. AVERTISMENT: ”Efecte negative nu doar asupra dezvoltării regiunilor şi oraşelor UE, dar și riscuri politice grave”

Rafal Trzaskowski a spus că finanţarea UE este unul dintre domeniile în care el şi omologii săi din Praga, Bratislava şi Budapesta se vor angaja să coopereze în cadrul unei întâlniri de lunea viitoare.

„La Budapesta vom semna un acord de cooperare privind combaterea schimbării climatice, finanţări şi proiecte comune”, a declarat Trzaskowski presei.

Primarii celor patru capitale se consideră mai pro-UE şi mai liberali decât guvernele lor naţionale, dintre care unele au avut ciocniri cu Bruxellesul din cauza nerespectării reglementărilor şi standardelor UE.

Asta ar putea pune oraşe ca Varşovia, care au beneficiat de circa 16 miliarde de zloţi (4,1 miliarde de dolari) din actualul buget al UE, care a început în 2014 şi se va încheia în 2020, în situaţia de a pierde fonduri UE în urma unor tăieri.

Trzaskowski spune că Varşovia şi alte oraşe speră să-şi asigure accesul la fondurile de coeziune şi structurale – care pot fi repartizate atât la nivel naţional, cât şi regional – chiar dacă UE le penalizează guvernele cu tăieri de fonduri.

„Aş prefera să le explic prietenilor noştri de la UE că ar fi bine pentru noi să putem accesa fondurile UE în pofida faptului că guvernul nostru încalcă statul de drept”, a spus el.