Varșovia: Bruxellesul ca ”stăpânirea Uniunii Sovietice din trecut asupra Poloniei”. Jarosław Kaczyński: Va exista un VETO pe bugetul și planul economic al UE ”dacă amenințările și șantajul continuă”

0
96

Polonia ar putea uza de dreptul de veto pentru Bugetul Uniunii Europene și planul de recuperare dacă Bruxelles va impune condiții pentru statul de drept, transmite RFI.

CE SPUNE RADIO FRANCE INTERNATIONALE

Jarosław Kaczyński, liderul partidului Lege și Justiție (PiS), a declarat într-un interviu pentru Gazeta Polska Codziennie  că „va exista un veto dacă amenințările și șantajul continuă”. 

Liderul polonez a comparat acțiunile Bruxelles-ului cu stăpânirea Uniunii Sovietice din trecut asupra Poloniei.

După cum observă Associated Press, legarea fondurilor de respectarea standardelor democratice ar marca o lovitură pentru Polonia și Ungaria, care au erodat independența judiciară, libertatea presei și alte elemente de bază ale unui sistem democratic.

De asemenea, Polonia a suferit critici majore din partea partenerilor europeni pentru retorica anti-LGBT lansată de președintele său conservator și alte personalități de top ale partidului de guvernământ.

Politico vede în interviul lui Kaczyński un semnal clar că Varșovia  nu are intenția de a  da înapoi de la reformele radicale care au înrăutățit relațiile cu UE.

Ungaria a amenințat, de asemenea, că va bloca fondul de recuperare post-pandemie. Discuțiile privind forma finală a mecanismului de condiționalitate sunt în curs, dar unele capitale și deputații europeni insistă că țările care încalcă statul de drept ar trebui să aibă acces limitat la fondurile UE.

Pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, amenințările lui Kaczyński reprezintă o încercare de a arunca în aer bazele UE:

”Dacă celelalte state membre nu se opun cu hotărâre acestei încercări de șantaj, pe termen mediu sau lung, nu doar bugetul va fi în pericol. Dacă proiectul european s-ar prăbuși cu adevărat într-o zi, nu ar fi din cauza birocraților de la Bruxelles, ci din cauza politicienilor precum Kaczyński”.

Pe de altă parte, La Vanguardia atrage atenția că blocarea marelui plan european de redresare va provoca un val de sărăcie și șomaj. ”Riscul este prea mare. Ar fi momentul nepotrivit pentru a amesteca cele două lucruri, deoarece situația economică și situația ocupării forței de muncă sunt critice în multe țări”.

Tot despre riscul sărăciei, dar de această dată în legătură directă cu pandemia vorbește BBC.

Postul britanic citează un raport întocmit de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) potrivit căruia pandemia de coronavirus riscă să agraveze sărăcia și inegalitatea în rândul copiilor din Marea Britanie.

De asemenea, s-ar putea exacerba și disparitățile regionale.