spot_img
7.4 C
București
vineri, decembrie 9, 2022
AcasăActualitateVânzarea OMV și o retragere la norvegieni

Vânzarea OMV și o retragere la norvegieni

-

Compania norvegiană Aker ASA a declarat miercuri că s-a retras din consorţiul care a făcut oferta în luna iulie pentru a cumpăra cea mai mare parte a activităţilor de explorare şi producţie ale companiei austriece de petrol şi gaze OMV, transmite ZF.

- Reclama -

Un consorţiu din care face parte grupul energetic gigant norvegian Aker a făcut o ofertă nesolicitată pentru a cumpăra cea mai mare parte a activităţilor de explorare şi producţie ale companiei austriece de petrol şi gaze OMV, scrie Reuters.

Consorţiul, din care fac parte Aker ASA, compania-mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul mondial de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia de E&P, a precizat ziarul austriac Kurier.

O sursă din industrie a confirmat interes consorţiului, dar a identificat Aker BP ca membru şi nu Aker ASA. Atât ziarul, cât şi sursa au precizat, totuşi, că consorţiul a declarat că este în măsură să garanteze securitatea aprovizionării cu gaze a Austriei, o prioritate de top pentru guvernul austriac, care deţine 31,5% din OMV.

Kurier şi sursa au spus că nu este clar cum intenţionează consorţiul să livreze acest gaz către Austria, o ţară fără ieşire la mare care se străduieşte să pună capăt dependenţei sale puternice de gazele naturale ruseşti. Până la războiul din Ucraina, Austria obţinea 80% din gazele sale din Rusia.

OMV a confirmat că a primit o scrisoare prin care îşi exprimă interesul pentru activitatea sa de E&P.

„Întrucât OMV se află în proces de analiză a portofoliului său ca parte a implementării noii strategii, am răspuns că nu putem discuta serios în acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt al OMV.

Kurier a relatat că Sverre Skogen, preşedintele şi directorul executiv al companiei norvegiene Mime Petroleum, era „şeful consorţiului”.

De asemenea, oferta nu a inclus unitatea românească Petrom a OMV sau afacerile E&P din Rusia, a relatat Kurier.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img