spot_img
2.7 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăActualitateVânzarea geopolitică a unui teren din Arctica

Vânzarea geopolitică a unui teren din Arctica

-

Un teren din arhipelagul Svalbard din Arctica a fost scos la vânzare pentru 300 de milioane de euro (323 de milioane de dolari, dar acordul va avea consecințe geopolitice, scrie Bloomberg.

- Reclama -

Potrivit agenției, această decizie a fost luată din cauza schimbărilor climatice, în special a topirii gheții din regiunea Svalbard, care este „o binefacere pentru Rusia, care va extinde rutele maritime și va crește rezervele de energie”. „Aceasta este singura oportunitate pentru un cumpărător de a obține teren în Arctica înaltă și de a crea un punct de sprijin strategic”, a spus Bloomberg, citat de Peter Killingstad, un avocat care reprezintă interesele vânzătorilor. El a adăugat că acesta este ultimul sit privat din arhipelagul mai multor insule – trei mari, șapte de dimensiuni medii și un număr de mici.

- Advertisement -

Arhipelagul Svalbard este situat în Oceanul Arctic la est de Groenlanda. Suprafata sa este de 61 de metri patrati km. Aproximativ 60% din arhipelag este acoperit cu gheață. Partea sa de nord aparține Norvegiei. Conform statutului special al arhipelagului, Rusia desfășoară activități economice semnificative acolo. În 2020, populația era de aproape 3 mii de oameni.

Vorbim despre un teren cu o suprafață de 6 mii de hectare, situat la aproape 65 km de orașul norvegian Longyearbyen, scrie Bloomberg. Potrivit agenției, de mai bine de 100 de ani a aparținut holdingului Aktieselskabet Kulspids. Compania a fost fondată de familii bogate din Oslo care plănuiau să exploateze azbest în această regiune arctică. Numele actualilor acționari ai holdingului nu sunt dezvăluite, deși toți sunt norvegieni, a menționat Killingstad.

- Advertisement -

„În ultimii câțiva ani, a existat mult interes pentru Arctica, iar acest lucru se datorează schimbărilor climatice, deoarece procesul deschide oportunități pe care nu le-am văzut până acum”, a spus avocatul. El a adăugat că afacerea este „destul de sensibilă din cauza considerentelor geopolitice”, dar cumpărătorii vor putea folosi terenul „după cum doresc”.

După cum clarifică Bloomberg , există o restricție serioasă privind utilizarea terenului arctic – cumpărătorii trebuie să respecte termenii Tratatului de la Spitsbergen din 1920. Documentul recunoaște suveranitatea Norvegiei asupra arhipelagului și interzice utilizarea acestuia în „scopuri similare războiului”. Tratatul a fost semnat de peste 40 de țări, inclusiv China, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img