spot_img
0.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăCronavirusVa supraviețui Împăratul Roșu?

Va supraviețui Împăratul Roșu?

-

În China epidemia de coronavirus începe să provoace convulsiuni politice în interiorul partidului. Este ceea ce afirmă mulţi observatori avizaţi, care se întreabă acum deschis dacă preşedintele Xi Jinping va putea putea supravieţui din punct de vedere politic acestui seism sanitar, transmite RFI.

RELATAREA RFI:

O imagine a făcut deja de mai multe ori ocolul pămîntul: este cea a preşedintelui Xi Jinping cu mască de protecţie pe faţă. Fotografia datează de pe 11 februarie cînd aşa-numitul „împărat roşu” a coborît din înaltele sfere ale puterii pentru a lua pulsul epidemiei „pe teren” printre medici şi specialişti. Cel mai recent număr al revistei l’Express a ieşit, în Franţa, cu această fotografie a lui Xi Jinping pe copertă şi cu constatarea că preşedintele este fragilizat şi că nu controlează efectiv situaţia. 

Cel mai puternic lider al Chinei le la Mao încoace este confruntat, scrie L’Express, cu o triplă urgenţă: sanitară, economică şi politică. In China, dintotdeauna, poporul a considerat epidemiile ca fiind nişte pedepse colective trimise de puterile divine, mai scrie editorialistul săptămînalului L’Express. Şi nu este exclus ca în viitor imaginea lui Xi Jinping să se deterioreze, să rămînă înscrisă în memoria colectivă ca preşedintele care „a adus” virusul. În orice caz, realegerea sa ca şef suprem în 2022 cînd va avea loc cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist Chinez nu mai este sută la sută sigură. În culise, s-ar părea, responsabilii comunişti se agită.

Şi pe Internet a fost o „agitaţie” fără precedent, în sensul unui val de critici formulate împotriva opacităţii cu care operează regimului. Într-o scrisoare deschisă semnată de studenţii prestigioasei universităţi Tsinhjua de la Beijing, se cere ca ziua de 6 februarie să devină Ziua naţională a libertăţii de expresie.

Pe 6 februarie a murit, infectat cu virusul pe care a încercat să-l combată, lansatorul de alertă Li Wengliang, omul pe care autorităţile au încercat iniţial să-l reducă la tăcere. Chinezii vor să facă din acest medic un martir şi un simbol al denunţării sistemului autoritar din China, citim tot în L’Express.  

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img