Instituţiile de creditare estimează o diminuare a cererii pentru creditele imobiliare în trimestrul al treilea din 2020 (procent net de 46%), în timp ce în cazul creditelor de consum o pondere substanţială a băncilor (procent net de peste 50%) estimează creşterea cererii, reiese din sondajul din august efectuat de Banca Naţională a României.
Băncile autohtone au raportat într-o proporţie ridicată scăderi atât pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe sau terenuri (procent net de peste 65%), cât şi pentru creditele de consum (procent net de peste 94%), în trimestrul al doilea.
Instituţiile de credite estimează totodată, pentru următorul trimestru, menţinerea relativ constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate populaţiei pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri. În cazul creditelor de consum, aproximativ jumătate dintre bănci se aşteaptă la păstrarea nemodificată a standardelor, 21% prognozează creşterea într-o oarecare măsură a restrictivităţii, iar 17% mizează pe relaxarea acestora.
Conform sondajului, cel de-al doilea trimestru al anului 2020 a marcat o înăsprire a standardelor de creditare pentru ambele categorii de credite destinate populaţiei (94,4% procent net din bănci în cazul creditelor de consum, respectiv 65,5% procent net din bănci pentru creditele imobiliare).
Termenii creditării care au contribuit la înăsprirea standardelor de creditare au fost spread-ul ratei medii de dobândă la credite faţă de IRCC/ROBOR (procent net de 6,2%), ponderea maximă a creditului în valoarea garanţiei imobiliare (procent net de 21%) şi ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venitul lunar (procent net de 10,3%), în timp ce costurile creditării altele decât dobânzile au înregistrat o relaxare într-o anumită măsură (procent net de 12,2%).
O pondere importantă a băncilor a semnalat şi scăderea într-o anumită măsură a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în T2 2020 (71,5% procent net), iar pentru T3 2020, instituţiile de credit estimează într-o proporţie ridicată (52%) că preţurile locuinţelor vor continua să scadă, 36% consideră că vor rămâne relativ constante, iar 12% dintre bănci anticipează majorarea într-o oarecare măsură a acestora.