Va ataca Franța în Siria?

0
42

Franţa îşi va asuma „toate responsabilităţile” după presupusul atac chimic comis sâmbătă în Siria, a declarat duminică ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, în timp ce Parisul a spus de mai multe ori că va ataca militar în cazul utilizării dovedite a armelor chimice, transmite France Presse.

Exprimându-şi „preocuparea maximă”, Le Drian a adăugat că Franţa „îşi va asuma toate responsabilităţile în ceea ce priveşte lupta împotriva proliferării chimice”. Ea solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite cât mai curând posibil pentru a examina situaţia din Ghouta orientală, potrivit unui comunicat transmise presei.

Apărarea Civilă Siriană, cunoscută sub numele de ”Căştile Albe’‘, o grupare insurgentă şi opoziţia în exil au acuzat regimul sirian că a efectuat un atac chimic sâmbătă în Duma, în apropiere de Damasc, soldat cu zeci de victime.

Guvernul sirian şi susţinătorii săi au negat responsabilitatea forţelor guvernamentale, în timp ce preşedintele american, Donald Trump, a declarat că vrea să-l facă pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad, „să plătească un preţ mare”, considerându-l răspunzător pentru acest atac.

Emmanuel Macron a declarat în repetate rânduri că orice utilizare dovedită a armelor chimice ar avea ca rezultat un răspuns militar din partea Franţei.