spot_img
30.3 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăEconomieUTI în asociere va moderniza terminalul de la Aeroportul din Suceava

UTI în asociere va moderniza terminalul de la Aeroportul din Suceava

-

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat, marţi, contractul pentru modernizarea terminalului de pasageri al Aeroportului ”Ştefan cel Mare” Suceava.

Lucările şi proiectarea vor fi realizate de asocierea formată din Societatea de Construcţii Napoca SA, UTI Grup SA, Geo Arc SRL şi Aero Project SRL. 

UTI Grup a semnat recent contractul pentru extinderea și modernizarea terminalului de pasageri al Aeroportului Suceava, în asociere cu Construcții Napoca (lider de asociere) și Geo Arc (Proiectant General). Contractul, în valoare 12,6 milioane de lei fără TVA, va fi realizat în 15 luni, din care trei de pro­iectare și 12 de execuție. În cadrul proiectului, UTI va elabora Proiectul tehnic şi detaliile de execuţie pentru instalațiile de curenți slabi și va realiza toate instalațiile și sistemele care vor asigura funcționarea terminalului aeroportuar (electrice, sanitare, HVAC, curenți slabi), inclusiv instalațiile și sistemul de transport al bagajelor. Pe parcursul lucrărilor, UTI va acorda asistență tehnică la punerea în funcțiune și testarea echipamentelor și instalațiilor menționate și va asigura instruirea personalului beneficiarului care va exploata aceste sisteme. Proiectul vizează transformarea aeroportului sucevean, care asigura până în prezent doar curse interne, într-un aeroport internațional care respectă standardele internaționale privind regulile de securitate aeroportuară, contribuind astfel la dezvoltarea traficului aerian din regiune, se spune într-un comunicat al UTI transmis FLUX 24.

Flutur a spus că este vorba despre contractul de proiectare şi execuţie a noului terminal al Aeroportului Internaţional Suceava, ce va permite creşterea la circa 560.000 de pasageri procesaţi anual, cu minim 340 de pasageri la ore de vârf.

Se vor realiza lucrări de extindere în partea de nord a clădirii existente ce va avea două zone, de plecări şi sosiri pentru curse externe, ce va procesa 170 de pasageri pe oră.

Actualul terminal va fi extins în partea de est pentru cursele interne şi va procesa 86 de pasageri pe oră.

„Pentru terminalul de sosiri curse externe, respectiv sala de recuperare bagaje, pe terenul adiacent clădirii, latura de nord a acesteia, se va realiza un drum de legătură între platforma de îmbarcare-debarcare aeronave şi clădirea proiectată pentru a permite transportul bagajelor de la aeronave către sala de recuperare bagaje de cală”, a spus Flutur, subliniind că existenţa terminalului va elimina riscurile de încălcare a condiţiilor de securitate generate de existenţa unui flux comun, extern-intern la sosiri.

Totodată, se va elimina disconfortul actual generat pasagerilor atât la plecări, cât şi la sosiri.

Potrivit lui Flutur, extinderea terminalului pentru curse interne va da posibilitatea pasagerilor să călătorească spre Bucureşti şi alte oraşe ale ţării cu costuri mai mici, pentru că se vor putea utiliza aeronave de tip C, cu capacitate de circa 160 de pasageri.

Flutur a precizat că, prin realizarea investiţiei, Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava va fi certificat ca aeroport civil internaţional şi îşi va putea schimba titulatura în Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” Suceava, generând un interes imediat din partea altor companii aeriene de a opera şi alte destinaţii decât cele existente.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img