spot_img
17.9 C
București
luni, martie 20, 2023
AcasăALEGERI 2020USR-PLUS înoată pentru Gazprom în Marea Neagră

USR-PLUS înoată pentru Gazprom în Marea Neagră

-

O româncă stabilită de 21 de ani în Franța a fost numită la concederea Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO). Este vorba de Gabriela Dan Unterseh, absolventă a Facultății de Geologie din București, a unui masterat și a unui doctorat în Franța. Ea a fost susținută de Alianța USR-PLUS. Noua șefă ACROPO a lucrat în ultimii 14 ani pentru Fugro, una din cele mai mari companii din lume specializată în achiziția de geo-date. Compania nu este străină de România, de Marea Neagră și de gigantul Gazprom din Federația Rusă, scrie Ordinea din Constanța.

- Reclama -

Fugro este o multinațională cu sediul central în Olanda, care activează din anul 1962. În momentul de față, compania are peste 9.000 de angajați și derulează operațiuni specifice obiectului său de activitate în 65 de țări. Peste 20% din acțiunile Fugro sunt deținute de grupul olandez Boskalis, care este implicat în proiectul gigantic de combatere a eroziunii costiere pe litoralul românesc al Mării Negre.

Compania a derulat operațiuni în Marea Neagră, pentru o subsidiară a companiei energetice rusești Gazprom. În acest sens, Fugro s-a ocupat, în anul 2015, de inspecția gazoductului Blue Strem, prin care rușii livrează gaze în Turcia, prin conducte submarine. Relațiile Fugro cu Rusia sunt mai vechi, compania olandeză având un birou deschis la Moscova încă din anul 1992.

ACROPO este autoritatea română care supraveghează operațiunile offshore de la Marea Neagră. Potrivit informațiilor guvernamentale, anul acesta ar putea fi extrași primii metri cubi de gaze din Marea Neagră, din perimetrul exploatat de compania Black Sea Oil&Gas.

Rolul atribuit Gabrielei Dan Unterseh este unul deosebit de important, în condițiile în care ACROPO are atribuția de a iniția și aviza proiecte de acte normative în domeniul său de competență și de a emite reglementări proprii și comune cu alte autorități competente, potrivit legii.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img