USR amenință că pică guvernul Orban

0
41

Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, declară într-un interviu pentru Europa Liberă că dacă Ludovic Orban nu reușește să formeze o majoritare parlamentară care să treacă cele 4 condiții puse de USR, atunci partidul nu va da votul pentru învestirea cabinetului. E al doilea pas spre alegerile anticipate.

După întâlnirea de marți de la Cotroceni, USR susține că nu s-a înțeles cu președintele Klaus Iohannis asupra stabilirii unui calendar care să permită organizarea cât mai rapidă a alegerilor anticipate și rămâne inflexibil în ce privește îndeplinirea unor patru condiții înainte de votul de învestitură.

Se ridică astfel întrebarea dacă viitorul cabinet va beneficia de voturile USR în situația în care cele patru cerințe nu vor trece prin parlament în cele zece zile pe care Ludovic Orban le are la dispoziție pentru a forma cabinetul și a obține o majoritate pentru susținerea lui.

Într-un comunicat de presă, postat pe Facebook marți noaptea, imediat după ședința în care s-a respins propunerea deputatului Stelian Ion ca USR să intre totuși la guvernare, se spune clar: ”Toate condițiile de mai sus trebuie îndeplinite înainte de votul de învestitură – de altfel, ele pot fi îndeplinite într-o singură zi de muncă la Parlament, pentru că toate aceste proiecte sunt blocate acum în Legislativ”.

În comunicatul de presă de marți după-amiază, ulterior consultării de la Cotroceni, se introduce o nuanță, care face lucrurile mai confuze. Astfel, dispare sintagma ”înainte de votul de învestitură”: ”Cerem președintelui Iohannis și premierului desemnat Orban ca în procesul de formare a majorității necesare învestirii guvernului să includă și condițiile USR PLUS. Altfel, USR nu va da votul de învestitură în Parlament. Toate condițiile noastre pot fi îndeplinite de Parlament într-o zi de muncă”.