spot_img
26 C
București
miercuri, mai 31, 2023
AcasăcoronavirusURMEAZĂ EFECTE GEOPOLITICE MAJORE: Bătălia pentru controlul companiilor strategice. ROMÂNIA CE FACE?

URMEAZĂ EFECTE GEOPOLITICE MAJORE: Bătălia pentru controlul companiilor strategice. ROMÂNIA CE FACE?

-

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat miercuri că potenţialii adversari ai ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice vor încerca să profite de criza economică cauzată de pandemia COVID-19 pentru a prelua controlul asupra companiilor sau a infrastructurilor strategice şi a submina unitatea Alianţei, transmite AFP conform Agerpres.

- Reclama -

„Această criză ar putea avea efecte geopolitice majore”, a afirmat Stoltenberg în timpul unui briefing de presă, după o întâlnire în sistem videoconferinţă cu miniştrii apărării din statele membre NATO.

„Criza economică ar putea permite investiţii în industrii şi infrastructuri strategice”, a explicat secretarul general al alianţei militare. „Este important să protejăm aceste companii”, a insistat el.

Jens Stoltenberg nu a menţionat statele sau grupurile implicate în aceste preluări, dar avertizarea sa vizează, în principal, investiţiile semnificative făcute de China în infrastructura portuară şi telecomunicaţiile din ţările europene.

„Vânzarea de infrastructuri strategice de către statele cele mai vulnerabile ar putea submina capacitatea ţărilor Alianţei de a rezista în cazul unei noi crize”, a declarat secretarul general al NATO.

Ţările NATO „au nevoie de infrastructură şi telecomunicaţii fiabile pe timp de criză”, a declarat oficialul norvegian.

Stoltenberg a subliniat, de asemenea, necesitatea combaterii dezinformării cu privire la acţiunile aliaţilor şi a unităţii acestora.”Trebuie să contracarăm campaniile de dezinformare realizate de actori statali şi nestatali pe reţelele de socializare care au ca scop divizarea şi slăbirea noastră prin informaţii false despre ajutorul pe care ni-l acordăm reciproc”, a spus el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img