spot_img
2.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAnalizeUrmează criza italiană

Urmează criza italiană

-

Drama politică din Italia creează pe pieţele euro­pene cele mai in­tense turbulenţe de după criza grecească şi riscă să devină o nouă criză a euro. Băn­cile italiene, care deţin o mare parte din datoriile guvernului de la Roma, sunt în linia întâi sub tirul inves­titorilor, scrie Ziarul Financiar.

Acțiunile italiene s-au depreciat puternic pentru a doua zi consecutivă, marți, în timp ce randamentul obligațiunilor pe termen scurt a crescut astăzi cel mai mult din ultimii 26 de ani, pe fondul îngrijorărilor privind instabilitatea politică din Peninsulă.

- Reclama -

Titlurile băncilor au fost cele mai afectate. Acțiunile UniCredit au închis în scădere cu 5,6%, iar cele ale Intesa Sanpaolo cu 4,1%. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu 1,37%, declin la care a contribuit substanțial și scăderea de circa 2,5% a acțiunilor spaniole, afectate de îngrijorări cu privire la soarta guvernului condus de Mariano Rajoy, după ce Opoziția a depus o moțiune de cenzură împotriva acestuia. În Franța, principalul indice al bursei de la Paris, CAC 40, a avut un declin de 1,29%. Acțiunile germane s-au depreciat cu 1,53%, iar cele britanice cu 1,26%.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

După alegerile italiene din martie, inves­titorii s-au temut că la putere în Italia, una dintre cele mai mari eco­no­mii din zona euro, va ajunge o coaliţie de partide populiste care printr-un pro­gram de cheltuieli pentru pensii şi să­raci şi de reduceri de taxe de 100 de mi­liarde de euro va destabiliza bu­ge­tul ţării. Acestea în condiţiile în care Ita­lia are o datorie guvernamentală enormă, de 2.300 de miliarde de euro, echi­va­lentul a 132% din PIB – cel mai ri­dicat nivel din UE după cel al Gre­ciei.

Acum, după ce preşedintele Sergio Mattarella a respins guvernul propus de populişti, în care figura un mi­nistru al economiei eurosceptic, teama este că noile alegeri se vor trans­forma într-un referendum pri­vind rămânerea Italiei în zona euro.

Ieri, marile burse europene, de la Milano şi Paris la Frankfurt şi Londra, evo­luau în scădere, în timp ce euro se de­precia în raport cu dolarul. Costurile de finanţare ale Italiei şi Spaniei creşteau, după cum au arătat yieldurile obligaţiunilor guverna­men­tale ale celor două ţări.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img