Furtuna tropicală Milton s-a format în Golful Mexic pe 5 octombrie și a fost reclasificată drept uragan de categoria 1 chiar a doua zi, iar până pe 7 octombrie a atins maximul, categoria 5. Acum a slăbit la categoria 4. Milton este de așteptat să ajungă pe coasta SUA în seara zilei de 9 octombrie sau dimineața devreme a zilei de 10 octombrie, cu rafale de vânt de 180-210 km/h.
Cu doar două săptămâni mai devreme, pe 26 septembrie, un alt uragan devastator, Helen, a lovit Florida.
Ambele furtuni pot juca un rol in alegerile americane.
În ultima săptămână, fostul președinte al SUA și candidat republican în 2024, Donald Trump, a criticat în mod repetat modul în care administrația actuală a gestionat uraganul Helen. El, în special, a spus că Agenția Federală pentru Managementul Urgențelor (FEMA) nu mai avea fonduri pentru a elimina consecințele, deoarece fondurile din bugetul său au fost cheltuite pentru migranți, combinând astfel subiectul uraganelor cu un laitmotiv cheie al campaniei sale electorale – migrația. criză la granița cu Mexic.
„Vicepreședintele Kamala Harris a cheltuit toți banii FEMA, miliarde de dolari, pentru găzduirea imigranților ilegali”, a spus Trump la un miting de campanie în Michigan, pe 3 octombrie. El a mai spus că zonele afectate, în care trăiesc susținătorii Partidului Republican, nu au primit aproape niciun ajutor din partea guvernului federal.
Mulţi dintre colegii săi congresmeni răspândesc declaraţii similare. Unul dintre cei mai înflăcărați susținători ai lui Trump din Camera Reprezentanților, Marjorie Taylor Greene, a postat pe rețelele de socializare X o hartă a regiunilor afectate de Helen, suprapusă pe o hartă a districtelor congresului de înclinare republicană și a spus că „daunele provocate de uragan ar putea afecta alegerile”. Ea a continuat scriind că „ei” (administrația Biden) „controlează vremea”. „Este ridicol ca cineva să mintă și să spună că este imposibil”, a spus ea. Pe internet se răspândesc și zvonuri potrivit cărora autoritățile intenționează să demoleze un întreg oraș din Carolina de Nord.
Trump spune că guvernul federal oferă doar 750 de dolari în sprijin financiar persoanelor care și-au pierdut casele din cauza uraganului. „Și totuși trimitem zeci de miliarde de dolari în țări străine despre care majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată. Le oferă [victimelor] 750 de dolari. Dar au pierdut totul”, a spus Trump la un miting de campanie pe 5 octombrie.
Cu puțin mai puțin de o lună până la ziua alegerilor naționale din 5 noiembrie, modul în care se descurcă republicanii și democrații în timpul unuia dintre cele mai distructive uragane din istoria SUA ar putea influența rezultatul alegerilor. Accentul se va pune pe Harris ca reprezentant al actualei administrații.
CNN notează că uraganul va fi o provocare importantă pentru Harris: va trebui să demonstreze cât de pregătită este să facă față presiunii mass-media într-o criză. În plus, ea trebuie să demonstreze capacitatea de a manifesta empatie față de victimele unui dezastru natural, precum și abilități în gestionarea guvernului federal.
Dar orice eșec al răspunsului federal în caz de urgență după furtuna care este de așteptat să lovească Florida miercuri sau joi dimineața ar putea bântui până la alegerile de luna viitoare, a spus comentatorul politic al rețelei Stephen Collinson. El subliniază că, chiar dacă guvernul federal reușește să depășească consecințele uraganului, Trump ar putea face ca lucrurile să pară nefavorabile lui Harris.
Washington Post subliniază, de asemenea, uraganul Milton ca un factor decisiv în viitoarele alegeri, inclusiv pentru că va lovi statele swing Georgia și Carolina de Nord, unde Trump și Harris sunt foarte apropiați. Ambele state au 32 de electori, iar câștigarea acestora ar putea fi biletul câștigător pentru Casa Albă.
Editorialistul Washington Post, Aaron Blake, admite însă că uraganul este mai probabil să-l facă rău lui Trump. În opinia sa, exemple din trecutul recent arată că dezastrele naturale duc la o scădere a prezenței la vot în regiunile afectate, iar în cazul uraganului Helen, acestea sunt în principal cele în care republicanii au o poziție mai puternică. Trump recunoaște acest lucru, spunând într-un interviu Fox News din 7 octombrie că susținătorii săi „vor vota chiar dacă trebuie să se târască la cabina de vot”.
Blake amintește, de asemenea, că în trecut, succesul în eliminarea consecințelor uraganelor care au avut loc în ajunul alegerilor importante a jucat în mâna ambelor partide. Astfel, cooperarea lui Barack Obama cu guvernatorul republican din New Jersey în timpul uraganului Sandy, cu o săptămână înainte de alegerile din 2012, l-a ajutat pe președintele democrat să obțină sprijinul a 70% dintre alegătorii din acel stat. Iar răspunsul eficient al guvernatorului republican din Florida Ron DeSantis la uraganul Ian la sfârșitul lunii septembrie 2022 l-a ajutat să câștige realegerea cu cea mai mare marjă față de un candidat democrat din anii 1980.