Utilizatorii de trotinete electrice sunt luați în vizor pentru comportamentul lor periculos pe străzi și pe trotuare, explică Le Figaro conform RFI.
Dar nemulțumirea pare să fie mai profundă. Unele voci denunță, de fapt, o „colonizare a spațiului public” de către companiile din Silicon Valley.
Ziarul redă o scenă de pe bulevardul parizian Saint-Germain, la ora ieșirii de la birouri. Un pieton se angajează pe zebră. Precaut, așteaptă lumina verde. După câțiva pași el este nevoit să se oprească în mijlocul drumului. Doi fanatici pe trotinete electrice trec cu o viteză de 30 km / h, fără a ține cont de trafic sau a încetini.
Omul nostru își arată uimirea în fața a doi polițiști, staționați de cealaltă parte a străzii. „Da, știm …”, spun, plictisiți, cei doi agenți. Locuitorii marilor orașe franceze au trăit adesea astfel de scene și nu le rămâne decât să discute aprins pe rețele sociale, în pauză de cafea, la masă …
Aceste scutere, care pot fi folosite în baza unor aplicații, sunt disponibile pe străzi din vara anului 2018. Majoritatea aparțin start-up-urilor din Silicon Valley. Există treisprezece operatori la Paris, cu peste 15.000 de vehicule. Unii menționează chiar cifra de 40.000.
În capitală, operatorii au semnat o cartă și s-au angajat să „comunice importanța acordării atenției pietonilor și în special celor mai vulnerabili”.
Totuși, pe trotuare, puține s-au schimbat.
În realitate, toți actorii publici așteaptă Legea mobilităților, examinată în Adunarea Națională. Printre alte măsuri, aceasta reglementează și utilizarea trotinetelor. Acestea vor avea un statut legal și vor fi numite „dispozitive mobile de mișcare personalizată” .
Utilizatorii care nu respectă regulile pot fi amendați cu 135 de euro, iar Primăria din Paris, așteaptă ca astfel să-și recapete controlul. Să fie acesta sfârșitul impunității? – se întreabă le Figaro.