Deputatul PSD Marius Manolache, unul dintre inițiatorii proiectului de lege privind modificarea Codului de procedură penală, a precizat marți că a intenționat să creeze un echilibru și că măsurile preventive necesită o altă definiție.
„Am considerat că măsurile preventive necesită o altă definiție, toate măsurile preventive au același caracter excepțional și toate trebuie să fie unitare. A fost o gândire personală. Colegii au achiesat după ce au studiat materialul. Nu i-a obligat nimeni să semneze. Este o inițiativă corectă”, a declarat Manolache, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.
El a adăugat că magistrații, procurorii, judecătorii nu sunt condamnați sau anchetați pentru neglijență sau abuz în serviciu iar proiectul său introduce acest nou tip de infracțiuni care nu îi va intimida pe aceștia, ci i-ar determina să își facă treaba „mai serios, mai corect, nu pe atâtea prezumții”.
„Instanța de control judiciar l-a arestat pe domnul Mazăre, deși a spus că nu sunt probe de arestare, a zis să fie dat exemplu. Mie nu mi se pare corectă o asemenea atitudine. Am înțeles, pentru a elimina aceste neajunsuri, să fac cât mai clară definiția măsurilor preventive. Dacă se va modifica legea, nu i se va mai permite o asemenea decizie până nu are probe suficiente. Am înlocuit sintagma ‘suspiciuni rezonabile’ cu sintagma ‘dincolo de orice îndoială’. Judecătorul nu va face decât să studieze acel dosar și, în baza probelor, să decidă condiția generală să fi săvârșit fapta penală și să fie convins că a săvârșit fapta penală și nu poate duce la ideea că îl condamnă definitiv”, a menționat Manolache.
Mai mulți deputați PSD, printre care Marian Ghiveciu, Marius Manolache, Ciprian Nica, și deputatul minorităților naționale Nicolae Păun au depus la Senat un proiect de lege de modificare a Codului de procedură penală, potrivit căruia măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială că o persoană a săvârșit o infracțiune și dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal.
„Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială că o persoană a săvârșit o infracțiune și dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată, ori al prevenirii săvârșirii unei alte infracțiuni”, se arată în proiect.