spot_img
3 C
București
miercuri, noiembrie 13, 2024
AcasăDezvaluiriUnul din cei mai bogați israelieni, creierul afacerii Roșia Montană, apare în...

Unul din cei mai bogați israelieni, creierul afacerii Roșia Montană, apare în dosarul Truică/ Șeful de cabinet al fostului premier Yizhak Rabin este și el acuzat

-

- Reclama -

Beny Steinmetz (nascut in 1956) considerat al doilea cel mai bogat om de afaceri israelian cu un vast portofoliu în diamant-minerit, inginerie și imobiliare apare ca inculpat în dosarul Truică- Lambrino.

- Reclama -

Averea sa personală  este estimată la 6 miliarde $.

- Advertisement -

În dosar apare o interceptare între Truică şi Steinmetz vizând afacerea Băneasa.

„Deoarece demersurile pe care Paul Philippe al României le-a făcut în justiție încă din anul 2002 au rămas fără rezultat, având nevoie de oameni mai puternici, mai bine ancorați politic, care să intervină pentru retrocedarea proprietăților solicitate fără drept, începând cu luna noiembrie 2006, a apelat la inculpatul Truică Remus, care la rândul său a cooptat inculpații Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin “Benny” Steinmetz,  Roșu Robert, constituind astfel un grup infracțional ce a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate de prințul Paul al României prin săvârșirea de infracțiuni de corupție”, arată DNA.

- Advertisement -

Shimon Shevez a fost directorul general al cabinetului premierului Israelului Yizhak Rabin, între 1992 și 1995.

Tal Silberstein a fost consultantul politic al lui Călin Popescu Tăriceanu, Adrian Năstase și Traian Băsescu.

STENOGRAMĂ Remus Truică și Benny Steinmetz:

„BENNY: Și eu sper. Cum a decurs? Când va fi finalul finalului la Băneasa?

REMUS TRUICĂ: Deci, după cum deja știi, prietenul lui TAL nu a făcut mai nimic și am găsit cine este șeful tipului care ar fi trebuit să facă asta și am descoperit că este de la alt…, care este un bun prieten cu mine și am găsit acum instrumentele și  mâine, la ora 10:00, este o comisie la Institut și voi merge eu împreună cu prințul, cu avocații și, probabil, după cum au promis, mâine va fi luată decizia favorabilă.

BENY: …ce se va întâmpla atunci?

REMUS TRUICĂ: Nimic. Doar vor semna și va fi a noastră. Asta e tot. Nu sunt mai mulți pași, e doar un pas.

B…: Deci nu trebuie să mai vorbești cu cineva, să mai întrebi pe cineva, se termină, e rezolvată?

REMUS TRUICĂ: Da. Doar de semnat. Asta-i tot.  Probabil nu va fi chiar mâine, dar important este să avem o decizie favorabilă mâine.

un membru grup infracțional …: Deci lipsește doar o semnătură?

REMUS TRUICĂ: Exact, doar una. un membru grup …. Și apoi este chiar al nostru? Adică putem începe munca pe teren?

REMUS TRUICĂ: Da, este 100% al nostru, este ca și mașina ta, e a ta (RÂDE). membru grup …. Foarte bine.

un membru grup infracțional: Și apoi nu trebuie să dăm nimic?

REMUS TRUICĂ Adică, va fi probabil o sumă mică pentru acești oameni, dar nu mare lucru”.

CINE E STEINMETZ?

Beny Steinmetz este cel mai important investitor în Gabriel Resources, firma care controlează proiectul Roșia Montană.

A fost acuzat în Guineea de dare de mită pentru a extrage jumătate din depozitele de minereu de fier de la Simandou. A angajat avocați de la firma fostului director FBI Louis Freeh.

Steinmetz locuiește în Geneva, Elveția.

Compania BSG Capital Market, parte a grupului controlat de Steinmetz, a achiziționat în 2009 aproape nouă la sută din Gabriel Resources, plătind peste 67 milioane de dolari, iar ulterior prin mai multe plasamente și-a extins influența în compania care deține proiectul aurifer din Munții Apuseni. Raportările oficiale plasează compania lui Steinmetz pe primul loc între acționarii Garbiel Resources, cu 16 la sută, alături de Electronum Group, un fond de investiții american. Grupul lui Steinmetz , singurul cu investiții masive la București, a devansat în ultimii ani gigantul minier Newmont Mining Corporation, unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, care mai deține doar 13 la sută din Gabriel Resources.

Ca administrator al firmei elvețiene Onyx Financial Advisors, parte din grupul lui Steinmetz, figura Sandra Merloni Horemans, o belgiancă de 45 ani, angajată de peste două decenii în grupul lui Steinmetz. Horemans a fost prezentă în nouă companii din România, reprezentându-i la București interesele imobiliare ale lui Beny Steinmetz. În timp ce administra afacerile din România, ea figura și ca director ne-executiv la filiala BSG din Guineea. În SRL-uril românești, Horemans l-a avut de-a lungul anilor ca partener și pe Remus Truică, fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase. În alt SRL, ea i-a cedat locul de administrator lui Alfred Gusenbauer, fost cancelar al Austriei și un alt reprezenant al lui Steinmetz în conducerea companiei canadiene care deține proiectul Roșia Montană.

Firmele reprezentate de Horemans au fost doar o mică parte din afacerile pe care magnatul israelian le-a derulat în România, în proiecte energetice și imobiliare.

Miliardarul Beny Steinmetz (56 de ani), cu activitati în industria diamantelor, este prezent pe piata imobiliara locala prin firma Seven Hills, divizie a grupului BSG. Compania a cumparat în 2006, pentru 14 milioane euro, proiectul rezidential West Park din Militari, început de Rom Canada. Proiectul trebuia sa ajunga la 1.400 de apartamente, însa a ramas doar la prima faza, care cuprinde circa 200 de locuinte. Reprezentantii miliardarului vorbeau, în 2007, despre înca un proiect în Pantelimon, cu 1.000 de apartamente, un altul în zona Cotroceni, înca doua în Saftica si Corbeanca, cu 2.000-3.000 de vile si unul în Ploiesti, cu 250 de locuinte. Cele cinci proiecte presupuneau investitii de 500 milioane euro, însa pâna acum nu a fost finalizat niciunul.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img