spot_img
0.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăhighlightUniunea Judecătorilor: Denunțarea de către SRI a protocoalelor nu rezolvă problema, nu...

Uniunea Judecătorilor: Denunțarea de către SRI a protocoalelor nu rezolvă problema, nu știm ce au contținut acestea

-

Denunţarea protocoalelor interinstituţionale de către SRI nu rezolvă problema de fond. O spune la RFI preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan. Reacţia sa vine după ce şeful comisiei de control parlamentar, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a dispus denunţarea de către Serviciu a protocoalelor care nu mai respectă “criteriile de necesitate, actualitate sau utilitate”.

Dana Gîrbovan spune că există în continuare întrebări fără răspuns: “Este de apreciat faptul că SRI pare să facă paşi spre o transparentizare reală, însă această denunţare a protocoalelor nu rezolvă problema de fond, pentru că nici în continuare nu ştim ce au conţinut aceste protocoale, pe baza cărei legi au fost date în mod concret”.

Şefa UNJR consideră că “în ceea ce înseamnă control al Comisiei asupra activităţii SRI, aici ar trebui să avem certitudinea că cei care efectuează controlul au văzut protocoalele respective, au văzut acte efectuate în baza protocoalelor respective, adică au instrumentele pentru a face ceea ce se numeşte un control efectiv. Comisia de control nu este un intermediar, un mijloc de comunicare între SRI şi cetăţean, pentru că altfel rezolvăm pe petiţii, pe 544, aflăm informaţii direct de la SRI, ci trebuie să facă un control care să asigure accesul direct al membrilor Comisiei la documentele respective. Apoi, o declaraţie de presă nu ţine loc unui raport scris în care să se explice exact cum s-a făcut controlul, ce fel de documente, chiar dacă clasificate, au fost consultate de către membrii Comisiei şi care sunt concluziile acestui control”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img