spot_img
9.1 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăSocialUniunea Editorilor: Ministerul Educației renunță la manuale noi pentru viitorul an școlar...

Uniunea Editorilor: Ministerul Educației renunță la manuale noi pentru viitorul an școlar

-

„Uniunea Editorilor din România semnalează cu tristețe și indignare opiniei publice abandonarea de către Ministerul Educației Naționale a proiectului noilor manuale. Ne așteptam cu toții ca specialiștii și conducerea ministerului să tragă toate învățămintele din organizarea dezastruoasă a licitației pentru noile manuale destinate claselor I și a II-a și să demareze, cel târziu la 15 septembrie 2014, procedurile premergătoare achiziției de manuale pentru clasele a III-a și a IV-a, prin aprobarea programelor școlare. Ne aflăm la sfârșitul anului 2014 și nu numai că aceste importante documente n-au fost oficializate, dar, ca și acum un an, nu există specificațiile tehnice, iar OMEN nr. 5559/2013 n-a fost modificat corespunzător cu deciziile CNSC, fiind un factor perturbator al regimului manualelor și nicidecum un cadru juridic stimulativ, predictibil și generator de competiție corectă în domeniu”, precizează editorii într-un comunicat de presă transmis luni AGERPRES.

UER afirmă că ministrul Remus Pricopie „vrea să fugă” de propria răspundere și a instituției pe care o conduce privind „greșelile” din organizarea și desfășurarea licitației, printre care „întârzierea cu peste 6 luni a procedurilor de lucru, erorile flagrante de parcurs datorită precarității documentației, lipsa de profesionalism a comisiei și a evaluatorilor, netransparența și carențele dialogului cu producătorii de manuale”.

- Advertisement -

În opinia UER, pentru găsirea unei soluții, specialiștii din minister „ar putea să privească” la sistemul de evaluare și de achiziție din țările europene.

„Vor constata că, mai peste tot, nu ministerele educației achiziționează manuale, ci școlile, de pe o piață liberă și concurențială, având la dispoziție o subvenție din partea statului și alte fonduri atrase pe plan local”, susțin editorii în comunicatul de presă.

- Advertisement -

Potrivit acestora, piața liberă și concurențială, cu protecție socială „țintită”, reprezintă „singura soluție rezonabilă”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img