spot_img
2.9 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăExterneUniunea Economică Eurasiatică, lansată oficial la 1 ianuarie

Uniunea Economică Eurasiatică, lansată oficial la 1 ianuarie

-

Reuniţi la Moscova, liderii din Rusia, Kazahstan Belarusia, Armenia şi Kîrgîstan au anunţat lansarea oficială de la 1 ianuarie a celui mai ambiţios proiect integraţionist din spaţiul post-sovietic – Uniunea Economică Eurasiatică, transmite Radio Romania Actualitati.

- Reclama -

Tratatul Uniunii a fost semnat luna mai de cei trei membri ai Uniunii Vamale şi spaţiul economic unic: Rusia, Kazahstan şi Belarus, în luna octombrie de Armenia, care va deveni membru oficial pe 2 ianuarie, iar astăzi de Kîrgîstan, a cărui aderare ar urma să devin efectivă la 1 mai anul viitor, după încheierea procedurilor de ratificare.

Tratatul Uniunii Economice Euroasiatice prevede libera circulaţie a produselor, capitalurilor şi forţei de muncă şi coordonarea politicilor în domeniile industriei, agriculturii, energiei, transporturilor şi altor sectoare.

„Se creează o piaţă comună, ce funcţionează pe baza normelor şi regulilor universale ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, cu peste 170 de milioane de consumatori şi un produs intern brut cumulat ce depăşeşte 4,5 trilioane de dolari.

„Lansarea noii structuri are loc în condiţii dificile, pe fondul crizei ruso-occidentale, a problemelor cu care se confrutnă în prezent economia rusă, cea mai mare din noua Uniune, dar şi a disensiunilor economice între statele fondatoare”, a spus Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img