spot_img
3.8 C
București
marți, decembrie 6, 2022
AcasăAnalizeUnii oameni ai lui Biden bat la ușa Chinei, alții trântesc ușa

Unii oameni ai lui Biden bat la ușa Chinei, alții trântesc ușa

-

SUA și China încearcă să revigoreze dialogul înaintea summitului G20 de la Bali. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a purtat o conversație telefonică cu diplomatul chinez Wang Yi. Cu toate acestea, relațiile dintre cele două țări continuă să se deterioreze. Noile restricții împotriva Beijingului, anunțate de președintele american Joe Biden, urmăresc să scoată China de pe piața americană a microcipurilor. Stabilitatea strategică, cu Taiwan în centrul atenției, rămâne singurul câmp de dialog. Între timp, întrebarea principală s-a rezumat de fapt la dacă părțile vor putea evita un război major în Pacific, notează Kommersant.

- Reclama -

În timp ce unii membri ai echipei Biden bat la ușa Chinei, alții continuă să arate spre încercări eșuate de dialog. Subsecretarul american pentru Controlul Armelor și Securitate Internațională, Bonnie Jenkins, a declarat că discuțiile pe aceste probleme au loc pe diverse platforme internaționale, dar numărul întâlnirilor nu se transformă într-o nouă calitate a înțelegerii reciproce.

„Eforturile Statelor Unite de a construi un dialog cu Beijing în timp ce strâng șuruburile asupra comerțului, economiei, științei și tehnologiei au determinat China să concluzioneze că nu mai are sens să aștepte concesii și compromisuri în acest domeniu, a spus directorul adjunct de la Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei Ruse de Științe, Alexander Lomanov, care este încrezător că, într-o astfel de situație, stabilitatea strategică poate fi singurul câmp pentru orice posibil dialog între Washington și Beijing, așa cum Uniunea Sovietică și SUA obișnuiau să negocieze în timpul Războiului Rece. Părțile ar trebui să concentreze dialogul pe Taiwan.

„Presa, bloggerii și experții chinezi se tem serios că scenariul ucrainean ar putea fi repetat în regiunea Indo-Pacific, Washingtonul provocând mai întâi Beijingul să efectueze o operațiune specială pe insulă și apoi implicând aliații într-un război proxy împotriva Chinei. Taiwan ar putea oferi părților oportunitatea de a încheia un acord și de a împiedica problema să devină declanșatorul unui mare război în Pacific”, a spus Lomanov.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img