spot_img
17.9 C
București
duminică, septembrie 8, 2024
AcasăAnalizeUNGURII INVESTESC IN CERCETARE: O echipă maghiară de ingineri şi-a dat seama...

UNGURII INVESTESC IN CERCETARE: O echipă maghiară de ingineri şi-a dat seama că din apele uzate se poate extrage nu numai biogaz, ci şi acidul acetic care se află la baza majorităţii produselor de curăţare destinate uzului casnic

-

O echipă maghiară de ingineri şi-a dat seama că din apele uzate se poate extrage nu numai biogaz, ci şi acidul acetic care se află la baza majorităţii produselor de curăţare destinate uzului casnic, iar în urma descoperirii a apărut şi un produs finit. Fostul şef de stat János Áder a vorbit despre această invenţie maghiară cu György Taxner, inginer hidroconstructor şi inginer epurare ape uzate, în cel mai recent episod al podcastului său, „Planeta Albastră”, publicat luni şi care este disponibil şi pe cel mai popular portal de partajare video.

- Reclama -

Preşedintele consiliului de administraţie al Fundaţiei pentru Protecţia Climei „Planeta Albastră” l-a întrebat pe directorul general adjunct al UTB Envirotec de unde i-a venit ideea că prin utilizarea murdăriei extrase din apele uzate se poate obţine un agent de curăţare eficient?

- Advertisement -

György Taxner a spus că anterior, biogazul extras din apele uzate era folosit ca sursă de energie. În acelaşi timp, cercetătorii din cadrul biroului lor de inginerie şi-au dat seama că din acestea se poate recupera şi acidul acetic, iar majoritatea produselor de curăţare destinate uzului casnic se bazează pe această substanţă. Iar astfel, a fost dezvoltat linia de produse „Cycle”.

Specialistul a relatat că au avut la dispoziţie toată tehnologia de tratare a apelor uzate din întreaga lume, însă au dorit una proprie, astfel că şi-au creat propriul laborator de ape uzate. Sarcina fundamentală a acestuia este să asigure ca apa care este returnată în mediu să fie curată, a adăugat intervievatul.

- Advertisement -

György Taxner a continuat spunând că în timpul epurării biologice a apelor uzate apare nămol, care este important pentru că îndeplineşte sarcina de curăţare cu ajutorul bacteriilor conţinute. Acest nămol conţine o mulţime de materiale reciclabile. Sarcina specialiştilor a fost să identifice aceste substanţe. Iniţial, au făcut-o cu scopul de a extrage cât mai mult biogaz. Cu toate acestea, s-a dovedit că nămolul conţine şi material care anterior a fost produs prin procese industriale. Acesta este acidul acetic, pentru recuperarea căruia şi-au dezvoltat propria tehnologie.

În timpul conversaţiei s-a discutat şi despre explicaţia denumirii liniei de produse. Au dorit ceva care să poată fi înţeles şi pe piaţa externă. Linia de produse bazată pe invenţia maghiară a fost denumită „Cycle” în baza cuvântului „recycle”, adică „a recicla”.

Inginerul profesionist a remarcat că pe lângă acidul acetic, în nămolul din apele uzate au fost descoperite şi alte substanţe care pot fi folosite în viaţa de zi cu zi. Una dintre acestea ajută fermierii ca ameliorator de sol, în grădinile de mici dimensiuni.

În cele din urmă, János Áder a spus că cercetătorii maghiari „au prins mai multe muşte dintr-o lovitură”: obţin acid acetic, pot produce biogaz, pot îmbunătăţi solul şi pot obţine şi apă purificată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img