spot_img
3.5 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăAnalizeUngaria: UE e corigentă la Serbia

Ungaria: UE e corigentă la Serbia

-

Serbia trebuia să fi fost primită în Uniunea Europeană deja ieri, însă comunitatea mai are o şansă la examenul de corigenţă, dacă aderarea ţării va avea loc mâine, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri, la Szeged.

- Reclama -

Potrivit unui comunicat al ministerului, în cadrul conferinţei de presă pe care şeful diplomaţiei ungare l-a susţinut împreună cu omologul său sârb, Nikola Selakovic, Szijjártó a lăudat relaţia excelentă dintre cele două state şi a subliniat cât de multe eforturi au fost făcute pentru ca “relaţia de duşmănie istorică a celor două naţiuni să se transforme într-o relaţie de prietenie istorică”.

- Advertisement -

De pe urma acestei evoluţii a lucrurilor au avut de câştigat ambele părţi, iar acum, după alegerile parlamentare – de o importanţă istorică – care au avut loc recent atât în Ungaria, cât şi în Serbia, toate condiţiile necesare pentru a continua munca începută sunt întrunite.

Ministrul a subliniat că, în luna ianuarie, valoarea schimburilor comerciale dintre Ungaria şi Serbia s-a dublat. A menţionat, de asemenea, că se lucrează la construirea liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad, că lucrările de renovare de la linia de cale ferată Szeged-Subotica va fi finalizată până la sfârşitul anului, că două investiţii ale unor firme ungare în Serbia, în valoare totală de 4 miliarde de forinţi, se apropie de final, respectiv că ţara vecină joacă un rol major în aprovizionarea cu energie a Ungariei. 

- Advertisement -

Szijjártó a vorbit şi despre alegerile care au avut loc în Serbia şi Ungaria, la sfârşitul săptămânii trecute. “Aceste două mari victorii istorice dovedesc, în mod clar, că decizia corectă este reprezentarea interesului naţional”, a spus şeful diplomaţiei ungare.

Întrebat de presă despre plata în ruble a livrărilor de gaze naturale, ministrul a spus: livrările sunt stipulate în cadrul unui acord bilateral, la încheierea căruia UE nu a avut niciun rol, aşadar nu este treaba nimănui în ce fel modifică părţile acordul.

“Nu considerăm ca fiind necesară intenţia Comisiei Europene de a oferi un fel de răspuns comun al ţărilor care importă gaz rusesc”, a explicat el.

Péter Szijjártó a relatat că prima obligaţie de plată a Ungariei către Gazprom are loc la sfârşitul lunii mai, în prezent fiind în curs de elaborare detaliile soluţiei tehnice.

“Aprovizionarea cu energie a Ungariei este şi va rămâne sigură”, a declarat ministrul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img