spot_img
33.2 C
București
duminică, august 7, 2022
AcasăAnalizeUngaria și Polonia, ceartă cu Macron: Șantaj

Ungaria și Polonia, ceartă cu Macron: Șantaj

-

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut luni Ungariei şi Poloniei să respecte statul de drept, de care a condiţionat deblocarea de fonduri europene, situaţie pe care ţări membre cu conflicte deschise cu Bruxellesul o consideră discriminatorie, transmite EFE.”Statul de drept este o temă sensibilă”, a declarat Macron presei după un summit desfăşurat la Budapesta pentru a pregăti preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, pe care Franţa o preia la 1 ianuarie, şi la care au mai participat Slovacia şi Republica Cehă care, împreună cu Ungaria şi cu Polonia, formează Grupul de la Visegrad.

- Reclama -

„Vreau să găsim o soluţie, dialogul este foarte important, deoarece avem de răspuns la întrebări ambivalente”, a subliniat Macron, adăugând că multe conflicte „apar din deosebiri de interpretare”.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a insistat că ţara sa respectă normele europene şi a cerut ca Polonia să nu mai fie discriminată. „Funcţionăm pe baza ideilor de bază (ale UE), cerem să nu existe discriminare şi ca ceea ce se poate face în Germania şi Franţa să fie posibil şi în alte ţări”, a afirmat şeful executivului de la Varşovia.

La rândul său, premierul ungar Viktor Orban a recunoscut că discuţiile cu preşedintele Macron au fost „tensionate” şi a reiterat faptul că Ungaria nu primeşte fonduri comunitare „din raţiuni politice”.

Macron a reiterat că, în cazul Ungariei, „sunt prea puţine progrese pe această temă” şi a afirmat că „nu va exista nicio plată până când nu se va înregistra un progres concret”.

În replică, Orban a declarat că o astfel de condiţionare reprezintă un „şantaj politic”.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...