Ungaria şi alte zece state din Europa Centrală forțează menținerea Politicii Agricole Comune

0
76

Ungaria şi alte zece state din Europa Centrală vor menţinerea bugetului Politicii Agricole Comune (PAC) şi nu doresc ca aceste fonduri europene să fie ‘utilizate pentru altceva’ decât pentru agricultură, a declarat ministrul ungar de resort, Istvan Nagy, transmite AFP.

‘Bineînţeles, avem nevoie de resurse pentru a ne apăra frontierele (…), dar de ce plecând de la PAC ?’, s-a întrebat ministrul ungar, cu ocazia unei întâlniri cu jurnalişti francezi specializaţi pe agricultură, desfăşurată la începutul săptămânii la Budapesta.

‘PAC este politica cea mai justă, pentru că fiecare eurocent contribuie ca toţi cetăţenii europeni să aibă acces la hrană sănătoasă, dar nu scumpă’, a subliniat Istvan Nagy.

‘Ceea ce se profilează este o regrupare pe acest subiect a ţărilor Grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria), a unor ţări din Balcani şi a ţărilor baltice, vreo zece ţări’, a adăugat el.

O reuniune a miniştrilor agriculturii din Slovacia, Cehia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovenia, România, Croaţia, Letonia, Lituania şi Estonia este prevăzută miercuri în Slovacia, în regiunea Munţilor Tatra, la ea urmând să participe şi ministrul francez Didier Guillaume, potrivit unui comunicat al guvernului de la Paris, citat de AFP.

Reuniunea are loc la scurt timp după debutul negocierilor vizând PAC 2021-2027, care vor fi finalizate după scrutinul europarlamentar de la sfârşitul lunii.