spot_img
6.1 C
București
joi, noiembrie 14, 2024
AcasăAnalizeUngaria se va număra printre primele 25 de ţări inovatoare din lume...

Ungaria se va număra printre primele 25 de ţări inovatoare din lume şi printre primele 10 din Europa, cu o universitate în top 100 mondial şi trei printre cele mai bune din Europa

-

- Reclama -

Performanţele universităţilor şi ale formării profesionale din Ungaria s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani datorită unei structuri reînnoite. „Suntem deja campioni europeni în domeniul formării profesionale, iar, până în anul 2030, dorim să ajungem campioni mondiali şi, anual, 6 din 10 unguri să participe la un program de educaţie pentru adulţi”, a declarat, joi, Balázs Hankó, secretar de stat în cadrul Ministerului ungar al Culturii şi Inovării, responsabil pentru inovare şi învăţământul superior. Declaraţia a fost făcută la conferinţa intitulată „Cum măsurăm performanţa ştiinţifică?”, organizată la Oficiul Naţional pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare (NRDI) din Ungaria.

- Reclama -

Politicianul a subliniat că, în 2030, se preconizează că Ungaria se va număra printre primele 25 de ţări inovatoare din lume şi printre primele 10 din Europa, cu o universitate în top 100 mondial şi trei printre cele mai bune din Europa.

- Advertisement -

Acesta a precizat că se doreşte atingerea finanţării performanţei prin intermediul sistemului ungar de învăţământ superior, inovare şi formare profesională, care promovează interacţiunea cercetării cu societatea şi economia. Balázs Hankó a subliniat că, anul trecut, 30% din finanţări au fost legate de obiective de performanţă definite prin indicatori ştiinţifici, în acest an, 40% , iar anul viitor vor fi 50%.

“Am impus indicatori universităţilor noastre pentru a atrage resurse de educaţie, cercetare, inovare şi afaceri care să modeleze gândirea, viitorul, excelenţa în educaţie şi cercetare”, a precizat politicianul.

- Advertisement -

Acesta a explicat că Programul “Neumann János” pentru inovare este organizat în jurul a trei cuvinte cheie. “Primul este asocierea: conectarea societăţii, a economiei, a universităţilor, a reţelelor de cercetare. Al doilea este impactul: cercetarea trebuie să aibă un impact economic, social şi intelectual. Al treilea element este măsurarea”.

Balázs Hankó a enumerat câteva succese majore al prezentului: Premiul Nobel al biochimistei Katalin Karikó şi Premiul Nobel al fizicianului Ferenc Krausz, succesul obţinut la categoria inovatori europeni emergenţi, avansarea Ungariei pe locul al 33-lea în clasamentul mondial al inovaţiilor şi locul al 5-lea în clasamentul excelenţei în producţia tehnologiilor de vârf. “12 dintre universităţile noastre se află acum în primele 5 procente din lume în cele mai importante două clasamente, iar, din anul 2018, publicaţiile noastre ştiinţifice internaţionale au crescut cu 80 % şi ne-am cvadruplat numărul de brevete”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img