Performanţele universităţilor şi ale formării profesionale din Ungaria s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani datorită unei structuri reînnoite. „Suntem deja campioni europeni în domeniul formării profesionale, iar, până în anul 2030, dorim să ajungem campioni mondiali şi, anual, 6 din 10 unguri să participe la un program de educaţie pentru adulţi”, a declarat, joi, Balázs Hankó, secretar de stat în cadrul Ministerului ungar al Culturii şi Inovării, responsabil pentru inovare şi învăţământul superior. Declaraţia a fost făcută la conferinţa intitulată „Cum măsurăm performanţa ştiinţifică?”, organizată la Oficiul Naţional pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare (NRDI) din Ungaria.
Politicianul a subliniat că, în 2030, se preconizează că Ungaria se va număra printre primele 25 de ţări inovatoare din lume şi printre primele 10 din Europa, cu o universitate în top 100 mondial şi trei printre cele mai bune din Europa.
Acesta a precizat că se doreşte atingerea finanţării performanţei prin intermediul sistemului ungar de învăţământ superior, inovare şi formare profesională, care promovează interacţiunea cercetării cu societatea şi economia. Balázs Hankó a subliniat că, anul trecut, 30% din finanţări au fost legate de obiective de performanţă definite prin indicatori ştiinţifici, în acest an, 40% , iar anul viitor vor fi 50%.
“Am impus indicatori universităţilor noastre pentru a atrage resurse de educaţie, cercetare, inovare şi afaceri care să modeleze gândirea, viitorul, excelenţa în educaţie şi cercetare”, a precizat politicianul.
Acesta a explicat că Programul “Neumann János” pentru inovare este organizat în jurul a trei cuvinte cheie. “Primul este asocierea: conectarea societăţii, a economiei, a universităţilor, a reţelelor de cercetare. Al doilea este impactul: cercetarea trebuie să aibă un impact economic, social şi intelectual. Al treilea element este măsurarea”.
Balázs Hankó a enumerat câteva succese majore al prezentului: Premiul Nobel al biochimistei Katalin Karikó şi Premiul Nobel al fizicianului Ferenc Krausz, succesul obţinut la categoria inovatori europeni emergenţi, avansarea Ungariei pe locul al 33-lea în clasamentul mondial al inovaţiilor şi locul al 5-lea în clasamentul excelenţei în producţia tehnologiilor de vârf. “12 dintre universităţile noastre se află acum în primele 5 procente din lume în cele mai importante două clasamente, iar, din anul 2018, publicaţiile noastre ştiinţifice internaţionale au crescut cu 80 % şi ne-am cvadruplat numărul de brevete”.