spot_img
8.1 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăcoronavirusUngaria nu va accepta ca ajutorul economic să fie condiționat: REZOLUȚIE A...

Ungaria nu va accepta ca ajutorul economic să fie condiționat: REZOLUȚIE A PARLAMENTULUI UNGARIEI

-

Guvernul premierului ungar Viktor Orban a obţinut marţi aprobarea parlamentului pentru a cere Uniunii Europene să distribuie pachetul de asistenţă economică pentru redresarea după coronavirus fără a condiţiona acest ajutor de situaţia statului de drept, relatează Reuters şi MTI conform Agerpres.

Liderii Uniunii Europene se reunesc săptămâna aceasta pentru a găsi un acord asupra detaliilor privind viitorul buget al blocului, inclusiv pentru revenirea post-pandemie. UE ar urma să cheltuiască 750 de miliarde de euro pentru recuperarea economică a statelor membre cele mai afectate de consecinţele pandemiei, aminteşte Reuters.

- Advertisement -

În UE există voci care cer ca distribuirea fondurilor UE să fie condiţionată de statul de drept, iar partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, al premierului Viktor Orban a fost suspendat, anul trecut, din Partidul Popular European pentru nerespectarea acestor principii.

Săptămâna trecută, Fidesz a depus în legislativ o rezoluţie în care cere ca resursele financiare ale Uniunii să nu fie asociate cu „condiţii politice sau ideologice – sub eticheta respectării statului de drept”.

- Advertisement -

Rezoluţia, adoptată marţi cu 128 de voturi pentru şi 16 împotrivă, plus o abţinere, solicită totodată guvernului să condiţioneze aprobarea pachetului de asistenţă de o distribuire echitabilă a acestui ajutor între statele mai sărace şi ţările bogate ale UE.

„(Liderii UE) vor să lege acordarea acestor bani de obligaţia întrunirii aşteptărilor politice ale unei elite a UE din ce în ce mai agresiv-globaliste, pro-imigraţie, anti-familie şi anti-naţionale”, a afirmat preşedintele parlamentului unicameral ungar, Laszlo Kover.

Kover – aliat al lui Orban – a subliniat că legislativul ungar „nu va accepta niciodată nicio condiţionare politică a pachetului de redresare”.

Viktor Orban şi-a rezervat dreptul de a folosi dreptul său de veto împotriva unui acord în acest sens, ca ultimă soluţie.

Guvernul ungar nu are nevoie, legal, de susţinerea parlamentului, dar Orban a dorit să dea dovadă de unitate asupra poziţiei Ungariei, menţionează Reuters.

Rezoluţia Fidesz a mai susţinut că procedurile UE împotriva Ungariei, precum şi a Poloniei pentru nerespectarea regulilor democratice „trebuie oprite” înainte de aprobarea bugetului şi a planului de salvare ale blocului.

Şefii de stat sau de guvern din ţările UE vor avea pe 17 iulie un summit pentru a se pronunţa pe tema propunerii Comisiei Europene de a crea o capacitate de împrumut de maxim 750 de miliarde de euro, bani care să fie acordaţi sub formă de subvenţii şi împrumuturi statelor UE – cu precădere celor care au fost cele mai afectate de pandemie, precum Italia sau Spania – şi care să fie rambursaţi creditorilor într-un interval de 30 de ani începând din anul 2028.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img