spot_img
0.9 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăAnalizeUngaria: Maşinaţiile înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de...

Ungaria: Maşinaţiile înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate sunt deplorabile

-

Maşinaţiile înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Joseph Borrell, cu scopul de a submina programul planificat al preşedinţiei ungare sunt deplorabile, mai ales într-un moment în care continentul se confruntă cu crize grave – a declarat vineri la Budapesta ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.

- Reclama -

Potrivit unui comunicat emis de minister, ministrul a precizat răspunzând jurnaliştilor că nu a primit nicio scrisoare din partea lui Josep Borrell prin care să fie invitat la Bruxelles pentru o reuniune în domeniul afacerilor externe în perioada 28-29 august, în acelaşi timp cu reuniunea informală organizată de preşedinţia ungară la Budapesta.

- Advertisement -

„Am auzit că domnul înalt reprezentant încearcă să conspire. Nu sunt surprins, i-am urmărit cariera de cinci ani ca înalt reprezentant, care a fost una dintre cele mai infructuoase perioade în politica externă europeană. Şi dacă mi-ar fi trimis o scrisoare în acest sens, probabil că i-aş fi trimis înapoi o lopăţică de nisip, pentru că jocul acesta, în care îmi invit prietenii sau tu îi inviţi pe ai tăi, este cam la nivelul intelectual al grădiniţei” – a spus ministrul.

Întrebat despre posibilitatea unei implicări americane sporite în extinderea centralei nucleare de la Paks, Péter Szijjártó a subliniat că antreprenorul principal rus, Rosatom este cel care îşi selectează subcontractanţii, printre care există deja parteneri contractuali americani, francezi şi germani, care participă la proiect cu sute de milioane sau chiar cu un miliard de euro.

- Advertisement -

„Oricum, cred că o dovadă destul de elocventă a acestui tip de cooperare ruso-americană este faptul că schimburile comerciale între SUA şi Rusia au crescut în luna mai de 1,5 ori faţă de aprilie. Iar în aceste schimburi cel mai mare rol revine livrărilor de uraniu din Rusia către Statele Unite” – a menţionat el.

„Acum, dacă Rusia este furnizorul numărul unu de uraniu către Statele Unite, nu văd de ce suntem revoltaţi. Bineînţeles, putem spune acum că vom interzice livrarea din august, o vom interzice începând din ianuarie, în timp ce războiul durează de doi ani şi jumătate. Timp de doi ani şi jumătate ni se spune că alimentăm maşina de război rusească, deoarece cumpărăm gaze naturale şi petrol din Rusia. Dar atunci ce reprezintă achiziţiile de uraniu ale SUA din ultimii doi ani şi jumătate?” – a pus întrebarea ministrul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img