spot_img
6.7 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAnalizeUngaria își face lângă granița cu România bază pentru cercetările cu laser...

Ungaria își face lângă granița cu România bază pentru cercetările cu laser şi cercetare biologică moleculară 

-

Parcul Industrial Szeged va găzdui una dintre bazele Institutului de Cercetare pentru Inovare în Apărare, care va fi axată în primul rând pe cercetările cu laser şi pe cercetarea biologică moleculară aflată deja în desfăşurare la universitatea din Szeged, a anunţat, joi, László Palkovics, ministrul Inovării şi Tehnologiei, transmite agenția maghiară de știri MTI.

László Palkovics a explicat în cadrul unei conferinţe de presă: costul planificat al bazei, care va fi finalizată probabil în al doilea trimestru al anului 2025, este de 5 miliarde de forinţi (13,5 milioane de euro). Conform estimărilor, din această sumă aproximativ 3 miliarde de forinţi (8,1 milioane de euro) vor fi cheltuiţi pentru construcţia unui institut de cercetare de 3000 mp şi cu 3-4 niveluri, iar 2 miliarde de forinţi (5,4 milioane de euro) pentru achiziţia de mijloace.

- Advertisement -

Ministrul a precizat că sediul central al Institutului de Cercetare pentru Inovare în Apărare va fi la Budapesta, şi va fi finalizat până în 2025 din suma aproximativă de 37 de miliarde de forinţi (aproape 100 de milioane de euro). Celălalt “pilon”, cealaltă bază a institutului va fi în oraşul Zalaegerszeg, profilul principal al acestuia fiind testarea şi validarea mijloacelor şi utilajelor (de ex. acumulatoare, drone, vehicule pe şenile) precum şi a procedurilor.

László Palkovics a explicat că la momentul schimbării regimului, industria militară din Ungaria nu mai exista, guvernul însă nu şi-a propus reînvierea acestei ramuri, ci mai degrabă să dezvolte şi să revigoreze industria de apărare care are un conţinut mai larg. Din aceasta din urmă face parte şi restabilirea bazei de cunoştinţe în inginerie şi în formarea profesională, care, de asemenea, “s-a pierdut”, a spus ministrul.

- Advertisement -

Potrivit declaraţiei sale, au fost stabilite trei obiective: armata ungară să fie dotată cu mijloace şi să aibă un potenţial de “autoaprovizionare” în caz de război neprevăzut; industria de apărare să atingă sau să depăşească 500 de miliarde de forinţi (1,35 miliarde de euro) până în 2030; iar cercetarea, dezvoltarea şi inovarea din industria apărării să reprezinte cel puţin 5% din totalul cheltuielilor alocate pentru cercetare şi inovare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img