Au fost publicate apelurile din acest an ale programului „În limba maghiară, pe meleagurile natale”, al Secretariatului de Stat pentru Politici Naţionale, în cadrul căruia sprijinul acordat de statul ungar pentru educaţie şi învăţământ destinat copiilor maghiari de peste graniţele Ungariei va creşte de la 22.400 de forinţi (295 lei), la 100.000 de forinţi (1 315 lei), a anunţat, marţi, la Budapesta, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, la o conferinţă de presă.
Secretarul de stat a declarat că obiectivele fundamentale ale Ungariei în ce priveşte politicile naţionale şi strategia naţională nu vor fi abandonate nici în situaţia economică dificilă, cauzată de război, iar învăţământul în limba maternă este o garanţie pentru supravieţuirea comunităţilor maghiare în toate regiunile de peste graniţele Ungariei.
Acesta a precizat că decizia privind acordarea sprijinului a fost luată în timpul primului guvern Orbán, iar în baza Legii statutului, sprijinul s-a acordat începând cu anul şcolar 2002-2003 în sistemul public de învăţământ, oferind sprijin pentru educaţie, învăţământ, manuale şi materiale didactice, precum şi alocaţii pentru studenţii din învăţământul superior.
Scopul acestui sprijin este ca părinţii să îşi înscrie copiii în şcoli cu predare în limbă maghiară. Copiii care frecventează astfel de instituţii au mai multe şanse să îşi păstreze identitatea maghiară, a subliniat politicianul.
Valoarea subvenţiei era de 22 400 de forinţi (295 lei), acum însă va creşte la 100 000 de forinţi (1 315 lei). Subvenţia se plăteşte întotdeauna după încheierea anului şcolar şi va fi achitată familiilor în cauză în lunile august-septembrie din acest an.
Sprijinul este disponibil pentru preşcolarii din creşe şi grădiniţe, pentru elevii din şcoli primare şi secundare, precum şi pentru studenţii din Transilvania, Slovacia, Voivodina, Ucraina Subcarpatică, Croaţia şi Slovenia, care studiază sau sunt educaţi în instituţii de învăţământ în limba maghiară, în ţara lor de origine.