În ultimii 12 ani, în Europa a avut loc un proces unic de construcţie: în Bazinul Carpatic au fost ridicate sau renovate grădiniţe, şcoli, instituţii de cultură, facilităţi sportive, biserici, spaţii comunitare bisericeşti, a declarat, luni, Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, la anunţarea rezultatelor concursului „Construim viitorul”, la Budapesta, la „Várkert Bazár”.
La festivitatea de decernare a diplomelor de recunoaştere, oferite arhitecţilor care au participat la apelul de proiecte pentru conceperea clădirilor de creşe şi grădiniţe ridicate în Bazinul Carpatic începând din anul 2010 şi realizate cu sprijinul guvernului ungar, politicianul a afirmat că în aceste clădiri, noi sau renovate, tradiţia se intersectează cu tehnologia şi aşteptările secolului al XXI-lea.
Potrivit secretarului de stat, un astfel de proces de reînnoire a avut loc doar la sfârşitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea.
În cadrul Programului de dezvoltare a creşelor şi grădiniţelor din Bazinul Carpatic, au fost construite şi renovate circa 900 de grădiniţe şi creşe dincolo de hotarele Ungariei, a explicat politicianul. Datorită sprijinului oferit de acest program, numărul copiilor care se bucură de învăţământul preşcolar în limba maghiară a crescut în mai multe regiuni, cum ar fi în Slovacia şi în Ucraina Subcarpatică. În regiunile din afara graniţelor Ungariei, părinţii a peste 100 000 de copii îi pot încredinţa pe cei mici pe mâna unor cadre didactice bine pregătite, a mai arătat Árpád János Potápi.
Iniţiatorul apelului de proiecte, Anikó Lévai, soţia premierului ungar, a declarat că în ultimii ani au fost ridicate aproximativ 3 000 de instituţii destinate copiilor, nu doar cu subvenţiile statului ungar, ci şi din donaţii oferite de biserici sau companii. Aceasta a mai menţionat că multe familii maghiare şi copii mici vorbitori de limba maghiară şi-au găsit a doua casă în aceste instituţii, au studiat, s-au jucat şi au scris în mediul lor matern.
Anikó Lévai a mai afirmat că şi-ar dori să stimuleze ridicarea cât mai multor astfel de instituţii pentru îngrijirea copiilor, astfel încât, dacă s-ar putea naşte toţi copiii care sunt doriţi, atunci mamele să nu fie nevoite să aleagă între copil şi serviciu. Ţara are nevoie de familii, familiile au nevoie de copii, iar copiii au nevoie de grădiniţe, a explicat soţia premierului ungar.