spot_img
20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăActualitateUngaria acuză Ucraina că nu vrea să restabilească drepturile minorității maghiare din...

Ungaria acuză Ucraina că nu vrea să restabilească drepturile minorității maghiare din Transcarpatia. Și în cazul românilor Kievul joacă teatru, dar Bucureștiul tace

-

Documentul de răspuns trimis de guvernul ucrainean nu conţine niciun progres în ceea ce priveşte restabilirea deplină a drepturilor minorităţii maghiare din Transcarpatia de dinainte de 2015 – a declarat marţi, la Budapesta, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, răspunzând la întrebarea unui jurnalist la conferinţa de presă organizată împreună cu secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), ministrul a reamintit: la discuţiile purtate în ianuarie cu omologul său ucrainean a precizat clar aşteptările Ungariei în această privinţă, şi anume ca drepturile anterioare ale minorităţii din Transcarpatia, diminuate treptat, să fie restabilite. 

- Advertisement -

În acest sens, el a precizat că a fost înmânat un document care rezumă în 11 puncte deciziile care ar fi necesare din partea Ucrainei. „Nu cerem nimic extraordinar, ci doar să fie restabilite drepturile pe care maghiarii din Transcarpatia le aveau deja” – a spus el. 

„Din păcate, trebuie să constatăm că documentul de răspuns trimis de colegii noştri ucraineni nu conţine niciun progres în acest domeniu” – a subliniat el. 

- Advertisement -

Péter Szijjártó a mai declarat că răspunsul oficial va fi trimis Kievului miercuri. 

„Sper din tot sufletul că în viitor vor abandona această poziţie dogmatică şi sper sincer că vor reuşi să demonstreze oarecare progrese în privinţa drepturilor minorităţilor” – a subliniat el. 

„Până când în Ucraina nu va fi adoptată legislaţia necesară pentru a restabili drepturile comunităţii naţionale maghiare, pur şi simplu nu se pot crea condiţiile unei întâlniri la nivel înalt” – a adăugat ministrul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img