spot_img
26.2 C
București
luni, septembrie 26, 2022
AcasăAnalizeUngaria acuză "o greșeală fatală" a UE

Ungaria acuză „o greșeală fatală” a UE

-

Aderarea Serbiei la Uniunea Europeană se află de multă vreme pe ordinea de zi, iar noi credem că Uniunea Europeană face o greşeală fatală dacă va continua să frâneze integrarea europeană a sârbilor, a subliniat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, vineri, la Belgrad.

- Reclama -

În capitala Serbiei, şeful diplomaţiei ungare a purtat discuţii cu Jadranka Joksimovi, ministrul sârb responsabil de integrarea europeană, iar apoi a spus că “în situaţia actuală, Uniunea Europeană are nevoie de extindere”.

“Uniunea Europeană trebuie să depună eforturi pentru a îmbunătăţi securitatea europeană. Ne confruntăm cu provocări de securitate care au făcut ca astăzi, aici, în Europa să ne confruntăm cu cea mai importantă criză de securitate a ultimelor decenii. Dacă Uniunea Europeană vrea să îşi îmbunătăţească propria securitate, trebuie să se extindă, iar direcţia acestei expansiuni se află, în mod clar, în Balcanii de Vest”, a subliniat Péter Szijjártó.

Ministrul a explicat că cei care locuiesc în vecinătatea Balcanilor de Vest ştiu ce probleme grave le poate cauza instabilitatea regiunii. “Stabilitatea regiunii, dezvoltarea sa calmă, echilibrată este interesul nostru naţional, la fel cum este clar şi faptul că Serbia este adevărata forţă stabilizatoare în Balcanii de Vest. Prin urmare, integrarea europeană a sârbilor, aderarea sârbilor la Uniunea Europeană poate stabiliza întreaga regiune a Balcanilor de Vest, ceea ce face, în acelaşi timp, ca regiunea să o ia pe o cale a dezvoltării”, a explicat politicianul maghiar. 

Szijjártó a spus: acum, Uniunea Europeană trebuie neapărat să accelereze negocierile cu Serbia. “Solicităm preşedinţiei cehe ca în această jumătate de an de preşedinţie să deschidă 8 noi capitole de aderare, pentru că asta ar însemna ca 30 din cele 35 de capitole de negociere să fie deja deschise şi am putea face progrese semnificative”, a explicat ministrul ungar de externe.

“Dacă din cauza Bruxelles-ului negocierile de aderare ale Serbiei continuă să se desfăşoare la fel de lent ca până acum, asta ar întârzia cu ani de zile aderarea Serbiei, iar în acest moment, acest lucru nu este în interesul nimănui”, a spus Szijjártó.

Ungaria ar dori ca Uniunea Europeană să nu mai facă o altă greşeală fatală, ci să accelereze procesul de aderare al sârbilor, a subliniat ministrul.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...