spot_img
3.5 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăActualitateUngaria a finanțat construirea unei grădinițe în "Ținutul Secuiesc" pentru a "consolida...

Ungaria a finanțat construirea unei grădinițe în „Ținutul Secuiesc” pentru a „consolida rolul de paznic al comunității”: Localitatea cândva o zonă de frontieră “a păzit patria, naţiunea şi frumoasa regiune muntoasă”

-

O grădiniţă construită cu sprijinul statului ungar a fost inaugurată, joi, în comuna Comandău, judeţul Covasna, una dintre cele mai estice aşezări ale Ţinutului Secuiesc.

- Reclama -

Grădiniţa construită de Biserica Romano-Catolică, cu un buget de 125 de milioane de forinţi (317 152 euro), are o clădire de 340 de metri pătraţi care poate găzdui două grupe de preşcolari servind în acelaşi timp şi ca centru de agrement şi tabără de vară.

Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului ungar, responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile, a declarat, în discursul său de la ceremonia de inaugurare, că această localitate, care se află la aproximativ 800 de kilometri de Budapesta, a fost cândva o zonă de frontieră, “a păzit patria, naţiunea şi frumoasa regiune muntoasă”. În opinia sa, noua instituţie de învăţământ, la fel, va consolida rolul de paznic al comunităţii. Prin intermediul acesteia, copiii îşi pot păstra limba, cultura şi credinţa creştină.

În numele celor din comuna Comandău, primarul Béla Kocsis a mulţumit Guvernului ungar pentru această instituţie multifuncţională care, în opinia sa, serveşte atât biserica, cât şi comunitatea.

Localitatea din judeţul Covasna a primit denumirea de la comandamentul de grăniceri maghiari care, pe vremuri, şi-a avut sediul aici. În comuna montană, situată la o altitudine de peste 1 000 de metri, locuiesc aproximativ 1 000 de persoane, dintre care 94% s-au declarat maghiari la ultimul recensământ.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img