Unele dintre agenţiile Uniunii Europene nu şi-au gestionat finanţele anul trecut la fel de bine ca în anii precedenţi, susţine Curtea de Conturi Europeană (ECA).
În raportul său anual privind cele 43 de agenţii ale UE, publicat joi, ECA a validat din nou conturile şi veniturile agenţiilor pentru anul 2022, dar pentru patru agenţii nu a fost în măsură să exprime o opinie favorabilă cu privire la modul în care au fost cheltuite fondurile din partea UE. În cazul a trei agenţii, acest lucru a fost cauzat de probleme la achiziţionarea de bunuri şi servicii în conformitate cu normele aplicabile – o problemă persistentă şi larg răspândită în agenţiile UE.
În prezent, există 43 de agenţii ale UE, situate în 23 de state membre. Ele au o influenţă majoră în domenii vitale din viaţa de zi cu zi a europenilor, cum ar fi mediul, sănătatea, securitatea şi justiţia. În 2022, ele au gestionat, în total, aproximativ 35 de miliarde de euro (în 2021, aproximativ 27 de miliarde de euro). În cadrul agenţiilor lucrau 15.775 de angajaţi (în creştere de la 14.431 în 2021), ceea ce înseamnă aproximativ 18% din personalul total al UE. Pe primul loc este Frontex, Agenţia UE pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, cu peste 2.000 de angajaţi şi cu un buget de aproape 700 de milioane de euro.
„În mare, gestiunea financiară a agenţiilor UE rămâne bună, dar am remarcat rezultate un pic mai puţin pozitive. Deşi contabilitatea este bine ţinută, unele agenţii ale UE ar putea face mai multe eforturi pentru a cheltui banii în conformitate cu regulile şi trebuie să recunoaştem că deficienţele în materie de achiziţii rămân un motiv de îngrijorare în cazul mai multor agenţii”, a declarat Francois-Roger Cazala, membrul Curţii care a condus auditul.