UNDE GRESEȘTE ROMÂNIA ÎN REACȚIA FAȚĂ DE LISTA NEAGRĂ A RUȘILOR/ EXEMPLUL CEH

0
464

Ministrul ceh de Externe, Lubomír Zaorálek, l-a convocat, luni, pe ambasadorul rus la Praga, Serghei Kiselev, pentru ca acesta să ofere explicaţii după publicarea listei cu oficiali din ţările UE care au interdicţie de a intra în Rusia, relatează Czech News Agency, transmite Mediafax.

Procedura convocării la Ministerul de Externe a ambasadorului țării care a provocat situația în cauză este singura care poate indica o îngrijorare reală. Declarațiile virulente nu au nici un suport dacă acest lucru nu se transmite pe cale diplomatică. Convocarea unui ambasador la Ministerul de Externe reprezintă în limbaj diplomatic o alertă pe un caz. În cazul listei negre a Rusiei, Bucureștiul nu a procedat în acest mod.

Era singura formulă oficială prin care România își putea manifesta nemulțumirea față de celebra lista neagră.

Purtătorul de cuvânt al MAE ceh, Michaela Lagronová, a anunţat că ministrul de Externe, Lubomír Zaorálek, l-a convocat, luni, pe ambasadorul rus, Serghei Kiselev, pentru ca diplomatul să dea explicaţii pe marginea listei cu cei 89 de oficiali din statele membre UE cărora li s-a interzis să intre în Rusia, scrie Czech News Agency, preluată de Prague Post.

Pe listă se află şi cinci cetăţeni cehi, printre care fostul ministru de Externe Karel Schwarzenberg.